Se poate spala creierul?

De multe ori imi este dat sa aud ca cineva are creierul spalat sau ca altcineva incearca acest lucru.
Sa vedem mai intai cam ce ar insemna in teorie acest lucru. Va rog sa nu va pierdeti rabdarea.
Termenul de “brainwashing” a aparut pentru prima oara in limbaj in 1950. Forme apropiate conotatiei au aparut din timpul Inchizitiei si in regimul Uniunii Sovietice dar termenul a inceput sa fie folosit odata cu sistematizarea acestei metode in China. Astfel termenul e mentionat in texte in anii 1950 in timpul razboiului din Coreea pentru a descrie incercarile comunistilor chinezi de a incerca modificari ample si permanente de comportament ale prizonierilor straini. Metodele folosite implicau lipsa de somn si alte procedee pentru a distruge autonomia individului. Odata cu repatrierea prizonierilor atasamentul acestora fata de ideile ce le au fost induse disparea treptat.
O prima definitie se refera la brainwashing ca la o incetosare a creierului astfel incat o persoana poate fii convinsa sa accepte ceva ce in mod normal I s-ar parea de neacceptat.
Studiile au aratat ca multi din prizonieri se prefaceau a fii convinsi de justetea valorilor inoculate pentru a scapa de abuzurile fizice extreme.
Subiectul ramane controversat si in ziua de azi multi nefiind convinsi de posibilitatea ca oamenii sa fie influentati impotriva vointei lor.
Un nou concept apare in literature de specialitate si anume de control al mintii definit de
Philip Zimbardo drept un process prin care libertatea individuala sau colectiva de a allege si actiona e compromisa de agenti care modifica si distorsioneaza perceptia, motivatia, gandirea si comportamentul.
Unii oameni folosesc aceasti termeni pentru a explica succesele rapide ale unor recent aparute secte.
Benjamin Zablocki vede conceptul definind o forma de influentare voluntara si sistematic aplicata ce traumatizeaza si produce un process de resocializare ideologica.
Sa ne oprim aici cu teoria. Inca un fapt: la 2 luni dupa rapirea ei de catre armata de eliberare simbioneza Patty Hearst mostenitoarea unui imperiu mediatic a participat la un jaf armat asupra unei banci. Tribunalul a condamnat-o cu toate ca apararea ei se baza pe faptul ca fusese supusa unui process de brainwashing.(Gratiata dupa 2 ani de inchisoare, a fost reabilitata complet de presedintele Clinton).
Acum trecem la practica. Cred ca toti incercam sa influentam pe cei din jurul nostru pentru a ne atinge scopurile. Acum depinde si de ce dam in momentul in care incepem sa “clatim” creierul altuia si cat de mult detergent suntem dispusi sa bagam. Problema apare cand ceea ce dorim noi sa faca persoana in cauza contrasteaza cu ceea ce e bine pentru ea. Sau cu ce e normal pentru ea. Desi normalitatea a devenit greu de definit in ziua de astazi.
Asadar in speranta ca vor aparea commenturi, stiti pe cineva spalat pe creier? sau pe cineva care a spalat sau mai spala creiere? e de durata? se merita? Nu e frumos sa dati nume dar unele exemple ar fii binevenite.


Free blog counter

Advertisements

4 thoughts on “Se poate spala creierul?

  1. Vrei exemplu de brainwashing profesionist? Unita-te in politica; sau in istorie (cum altfel ar fi putut avea loc Holocaustul?);
    Cunosc destul de multi prespalati, dar si detergenti; efectul nu e de durata, dar are consecinte foarte puternice asupra prespalatului, dar si asupra celor din jurul sau. Durata si efectul depind de ce fel de om e “prespalul”. Pana la urma brainwashing-ul depinde si de calitatile de psiholog ale “detergentului” care practic se joaca cu mintea si nervii “prespalatului”; sunt numeroase cazuri cand prietenii bune s-a dus pe apa Sambetei datorita prespalarii cu nujt care detergent; cu totii suntem mai mult sau mai putin lavabili pe creier; dar cand vine vorba de o pata, cum ar fi increderea, sau sentimente mai profunde, detergentii obisnuiti nu mai fac fata:) Suficient de metaforic, David?

  2. Teoria zice ca brainwashingul are efecte ( adica d efapt nu are) atunci cand exista teren propice. De pilda soldatii americani care chiar au devenit comunisti in urma tratamentelor aplicate erau de fapt de acasa crescuti in spiritu acestei doctrine si acolo au avut doar posibilitatea de a si-o asuma public.
    Foarte metaforic intr-adevar.
    Eu nu cred ca omul poate fii spalat pe creier. Exista posibilitatea ca persoana sa il aiba neted din constructie si atunci cine e primu scrie ce vrea pe el sau sa se prefaca ca a adoptat convingerile impuse pentru a scapa de repercursiuni sau de ce nu? pentru a beneficia de anumite avantaje.

  3. interesul;) ingredientul indispensabil brainwashingului…insa minciuna nu e brainwashing; sa zici ca esti ceva ce nu esti e minciuna; sa crezi asta e brainwashing…

  4. E o spalare de creier care nu e. Asa zisul spalat il pacaleste pe asa zisul spalator, dar cea mai mare pacaleala o ia singur asa zisul spalator cand incepe sa creada ca chiar i-a reusit intentia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s