Bac 2008 la final.

Am citit cu interes diverse relatari despre examenul de bacalaureat de anul acesta. Toate prezinta aspecte negative dar se pune accent cel mai mult pe cele amuzante. Sunt citati diversi eroi anonimi ai acestui examen, sunt relatate intamplari haioase cu elevii care mergeau la toaleta pentru a smulge acolo pagina de rezolvari pentru a putea copia in liniste, cu profesorul cazut de pe alta planeta care a sezizat ca erau zeci de lucrari identice copiate cuvant cu cuvant din cartile special pregatite in acest sens, cu profesoarele deosebit de bucuroase de lantisorul si pachetele de tigari primite drept rasplata si despre drama celor ce nimeresc supraveghetori pe hol si sunt exclusi de la darurile generoase.

Subiectul e tratat in gluma ca si sistemul de educatie care nu isi mai regaseste cerute valorile traditionale in sistemul social actual.

Putine persoane ajung sa fie nevoite sa scrie un text in interes de serviciu, comunicarea se desfasoara mai ales pe internet cu prescurtarile aferente si greselile determinate de graba de zi cu zi.

Cand am dat eu bacalaureatul a fost aceasi gluma de examen. De copiat nu stiu sa se fii copiat pe scara industriala la modul in care profesorul sa pazeasca de fapt procesul de copiere de vreun Vlad Tepes rasarit peste noapte pe hol insa lucrurile s-au realizat in mod discret la procesul de “corectare”.

Persoane care nu au facut anumite cerinte au luat 10, altii care nu au participat in spiritul lucrurilor la bunastarea cadrelor au fost penalizate pentru impertinenta de a invata.

Numele de Colegiul Eudoxiu Hurmuzachi cred ca e doar unul din majoritatea numelor de licee unde s-a intamplat asa ceva iar patriotul roman nu e vinovat de ceea ce s-a intamplat.

Chiar daca s-ar lua 10 pe linie de toti candidatii situatia reala e vizibila peste tot. De la succesurile de rang inalt la zecile de greseli sesizabile lesne la televizor pana la scrierile de zi cu zi de pe diverse bloguri invatamantul romanesc isi dovedeste limitele.

Iar in definitiv vina majora nu e la acest examen, poate e la ora de clasa unde sunt lasate sa treaca asemenea erori nesanctionate dar mai ales la nivelul societatii unde o limba curata si frumoasa si un nivel de cunostinte decent sunt ultimele aspecte luate in considerare pentru a avea success.

Eminescu a scris Luceafarul pentru ca l-a vazut mai mare decat toate stelele si de aceea ia placut … Luceafarul s-a transformat intr-un flacau pentru ca altfel nu putea so iubeasca pe fata imparatului dar pe urma s-a nasolit treaba pentru ca fata aia iubea pe altul si Luceafarul s-a intors in cer de unde cazuse”;

Advertisements

7 thoughts on “Bac 2008 la final.

 1. vai liviule… cum sa nu intelegi o iota? eu te credeam mai perspicace 😦

  hai ca-ti explic eu ce e de inteles ca si eu tocmai ce am terminat, dar am invatat morala: “cine invata si munceste are tot ce vrea, cine fura si chiuleste are mai ceva” 😛

  Pe scurt: bac-ul e un eveniment care promoveaza non-valorile, incorectitudinea, frauda si descurajeaza invatatul.

 2. E si un eveniment util pentru acomodarea la realitatile societatii de azi din Romania. Ii convinge pe cei mai naivi ca doar prin munca nu se poate face prea repede cariera si le arata tuturor ca ierarhia se va face complet subiectiv.
  Partea care mi se pare cea mai amuzanta e ca toti stiu ca e un examen fraudat intr-o mare masura dar toate autoritatile neaga sau nu intra sa cerceteze aceste aspecte.
  Povestioara cu profesorul care a sesizat oficial ca erau zeci de lucrari copiate cuvant cu cuvant dintr-o carte caruia i s-a raspuns sa corecteze dupa barem e cea mai tare.

 3. Am descoperit cu bucurie rezultatele de anul acest la Colegiul Eudoxiu Hurmuzachi. Din 135 de candidati 124 au media finala peste 9, penultima nota e 8,49 ultima 7,23 dar si un respins si un neprezentat.Sa mai adaug ca cel cu 7,23 respinsu si neprezentatu sunt de fapt absolventi de anul trecut care s-au inscris sa dea anul acesta bacul?
  Sunt in toata tara 90 de medii curate de 10(niciuna din Bucuresti, ce sa faci daca stai toata ziua prin malluri…).
  Cred ca merita orasele ce au dat aceste mici genii tari o enumerare:COLEGIUL NATIONAL “TRAIAN” DROBETA-TURNU SEVERIN, JUDETUL MEHEDINTI are 5 copii de nota 10 si nici nu vreau sa va spun cati de 9,98 si 9,97 Orastie, Tragoviste, Piatra Neamt,Iasi, Pascani. Slatina, Gura Humorului, Dragasani, Zalau, Turnu Magurele,etc etc.
  Macar aici Bucurestiul e infrant definitiv la scor aratand ca totusi apropierea prea mare de minister si de vreun inspector justitiar reduce proprtiile jafului.
  In rest….

 4. sa nu uitam totusi .. ca la orasele mai mici… ca sa nu zic ca la tara.. profesorii cat si supraveghetorii sunt mult mai amabili si mai bine intetionati decat cei din capitala care sunt supravegheati siextra controlati.. nu poti sa te duci la colegiul lazar sau la viteazu cu o gaina si 1kg de braza sa te lase sa copiezii.. cat despre parerea lui david.. sunt de acord acest examen ere mai mult menirea sa va aduca cu picioarele pe pamant, la relitatea zilelor noastre.

 5. Un subiect amuzant din mai multe puncte de vedere…
  Imi amintesc cum, in toiul celor n probe de bacalaureat, dirigintele i-a sugerat, cat de subtil nu stiu, mamei sa faca parte din comisia de parinti insarcinati cu…nici nu stiu ce, pentru a putea beneficia de anumite avantaje…si anume, cateva puncte in plus la fiecare obiect pentru odrasla-i. Uitandu-ma inapoi, imi imaginez ce satisfactie trebuie sa fi avut a mea mama cand a refuzat acea oferta, spre uimirea profesorilor si exasperarea mea…
  Indiferent de cat de stricti sunt profesorii care pazesc la astfel de examene, vina apartine in totalitate elevilor care nu au o morala si nu-si dau seama ca, in final, e furt; totodata, profesorii sunt in aceeasi masura de invinovatit pentru ca promoveaza ideea de “scopul scuze mijloacele” si nu in ultimul rand, parintii care accepta sa se compromita…
  Nu sunt ipocrita insa; am trecut si eu pe acolo si am abuzat de acest sistem poate mai mult decat altii (David, tu cred ca poti confirma…)Mi-ar place sa stiu ca putem adopta mentalitatea celor care nici nu concep acest lucru…

 6. Cred ca bacalaureatul e atat de fraudat si pentru ca nu are nici o valoare. E ca un joc intre copii in care poate unul mai triseaza iar ceillati nu zic nimic pentru ca stiu ca oricum nu are asa mare importanta cine castiga jocul.
  E pacat ca de la primul examen cat de cat mai organizat din viata lor copii se obisnuiesc cu furtul.
  Ioana, e suficient ca cineva sa observe cat de corect si de frumos te exprimi pentru a-si dea seama ca ai invatat serios la scoala. Ca cineva a profitat de acest examen sa aiba cu un punct in plus chiar nu are nici o importanta. Desi ai plecat de atatia ani din tara scrii incomparabil peste majoritatea tinerilor absolventi din generatiile ce ne-au urmat. Iar citind cum se exprima tinerii azi, atat in cadrul oficial cat si informal iti poti da seama ca problema nu mai e ca examenele se fraudeaza, dar ca intregul sistem de invatamant isi vede compromise orice sperante de a scoate tineri care sa stie cel putin sa vorbeasca si sa scrie in limba romana din cauza acestei posibilitati de a frauda examenul final.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s