Sclavii puterii

Puterea schimba oamenii. Nu e un efort premeditat al lor de a se schimba insa puterea sau chiar si iluzia detinerii acesteia transforma puternic oamenii, probabil nu pe toti dar cu siguranta marea lor majoritatea.
Lideri puternici si corecti se intalnesc mai ales prin filme. In viata de zi cu zi majoritatea celor ce ne conduc destinele sunt orbiti de puterea ce o au si fac fapte care contravin atat bunului simt cat si legilor in vigoare, fapte care, cred eu, nu le-ar fii facut daca nu ar fii fost in respectiva pozitie.
Puterea da sentimentul controlului, iar controlul asupra altora provoaca dependenta.
Integritatea, modestia si taria de caracter sunt atributele esentiale ale unui om pus in pozitia de a infleunta intr-o masura mai mare sau mai mica  existenta celor din jurul sau.
Ne place sa criticam abaterile celor ce ne conduc (pe care noi i-am pus in acele pozitii, deci a fost eroarea noastra in a judeca oamenii corect) insa exemplele sunt mereu in jurul nostru.
Pornind de la portari, casieri si alte exemple de oameni care ajunsi printr-o intamplare a sortii intr-o pozitie in care isi demonstra “puterea” in fata altora si pana in varful societatii aproape fiecare se lasa prada puterii pe care o are la dispozitie si devine sclavul acesteia.

Dau si un exemplu ales la intamplare si daca vreti astept cu interes si alte exemple.
Intr-o seara trecut de ora 23 in statia de metrou de la Romana un vajnic paznic de la metrou isi exersa loviturile si vocea puternica pe un trecator extrem de beat.
Singura vina pe care ar fi putut-o avea ar fi fost ca a intrat fara bilet la metrou. In rest era atat de beat incat nu putea nici sa se tina in picioare nici sa articuleze propozitii coerente.
Neinfricatul paznic il lovea cu picioarele, statura lui impresionanta,coeficientul vizibil de inteligenta din 2 cifre dar mai ales ora inaintata care anunta sosirea ultimului metrou erau barierele ce stateau in calea putinilor calatori aflati la acea ora pe peron sa intervina.
Ei bine, un domn(probabil avea bani de taxiu si nu statea extrem de departe) a inceput sa ii ia apararea cetateanului turmentat. L-a anuntat pe paznic ca e dispus sa il prinda dimineatza cu el la politie, s-a legitimat si a cerut paznicului sa faca acelasi lucru urmand a suna la politie si a incepe o verificare.
In 15 secunde paznicul a devenit un mielusel inocent. Nici nu stia cum il cheama,isi uitase acasa toate actele, nu avea nici legitimatia de servici la el, vocea sa era tremurata, venise si sefa statiei alarmata de strigatele initiale, dintr-odata omul era deosebit de panicat, cetateanul model insista cu legitimarea la politie.
Insa in acel moment a venit metroul si cum eu nu stateam asa de aproape si era ultimul metrou nu-mi era la indemana pentru inca cateva minute de scena sa merg vreo 10 km cu taxiul:) nu stiu exact cum s-a terminat povestea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s