Rostul întrebărilor „banale“ de la interviul de angajare

Răspunsurile scot în evidenţă personalitatea candidaţilor.

Care sunt obiectivele tale?“ sau „Unde te vezi peste cinci ani?“ par simple stereotipuri, mai ales pentru candidaţii de la interviurile de angajare. Mulţi spun că astfel de întrebări sunt inutile.

„Înţeleg că vor să afle anumite lucruri despre noi, dar, dacă ar comunica mai mult, poate ar şi găsi un angajat potrivit“, consideră agentul de vânzări Claudiu C. (27 de ani). Şi consultantul bancar Elena B. spune că s-a săturat de interviurile „seci, tipizate, în urma cărora este clar şi evident că angajatorul nu-şi poate da seama cu ce este un candidat mai bun sau mai diferit decât altul“.

Riscuri mai mici

Experţii în resurse umane spun însă că mult blamatele întrebări au rostul lor. De pildă, angajatorul vrea să ştie dacă persoana pe care o intervievează va rezista pe aceeaşi poziţie o perioadă mai lungă. „Nu ne face plăcere să angajă m pe cineva care, după o lună, realizează că nu i se potriveşte jobul şi pleacă. Pentru noi este o pierdere financiară şi de timp. De aceea, răspunsul la întrebarea «ce planuri ai?» ne poate ajuta să ne dăm seama dacă este o persoană ambiţioasă, dacă responsabilităţile jobului i se potrivesc“, explică specialista în resurse umane Ileana Iorga.
„Ce te vezi făcând peste cinci ani?“ este o întrebare clasică, iar din răspunsul la aceasta angajatorul vrea să afle care sunt aspiraţiile candidatului. „Întrebă rile de tip «de ce este important pentru tine să…» îl vor obliga să argumenteze şi să-şi susţină ierarhia propriilor valori: statut, familie, bani, carieră“, subliniază Marius Merluşcă, specialist în psihologie organizaţională al companiei Elf Consulting, importanţa adresării întrebărilor ce par „banale“.

Cum se testează imaginaţia

În general, angajatorii pun întrebări prin care să testeze şi alte calităţi ale intervievatului: creativitatea, spontaneitatea, seriozitatea şi fidelitatea. „Răspunsurile relevă latura personală, mai puţin vizibilă a viitorului angajat“, spune Oana Moşoiu, HR consultant al Ascent Group.

„Dacă ai putea să inventezi ceva, ce ar fi?“ este o întrebare mai rar utilizată, din răspunsul căreia intervievatorul află în ce măsură candidatul poate intra într-un „rol“, dacă imaginaţia şi spontaneitatea îi sunt caracteristice. „Este momentul în care candidatul ar trebui să zâmbească. Dacă ar răspunde sec «un motor cu apă» nu s-ar remarca prin nimic deosebit; dar dacă ar relata din aproape în aproape un lanţ imaginativ de descoperiri şi posibile «invenţii» cu detalii presărate din loc în loc cu umor, l-ar putea face pe angajator să-l descopere“, susţine Marius Merluşcă.

DEZAVANTAJ

Pericolul exersării replicilor

Unii candidaţi exersează răspunsurile la posibilele întrebări şi, în unele cazuri, duc în eroare intervievatorul, în special dacă acesta urmează un model tradiţional. Consultantul companiei Compass Consulting, Adrian Bucica recomandă: „În funcţie de post, se pot folosi abordări ce testează creativitatea şi gândirea în afara şabloanelor“. Pe de altă parte, experţii în carieră atrag atenţia că acei candidaţi care dau răspunsuri învăţate pe de rost se păcălesc singuri. „Poate vor obţine postul, dar nu vor rezista mult în el“, consideră business-coach-ul Alin Ghizăşan.

Advertisements

3 thoughts on “Rostul întrebărilor „banale“ de la interviul de angajare

 1. Unul din cele mai funny interviuri la care am fost era pt un post de broker. Era destul de aproape de casa, desi nu eram interesat de domeniu eram intr- o perioada in care mergeam la interviuri si pentru a-mi testa reactiile si a imbunatati performanta in aceste intalniri atat de scurte dar care conteaza atta de mult.
  De la telefon am simtit ca e o mica teapa in sensul ca mi s-au dat pentru a doua zi 2 posibile ore: 10 sau 13.
  Neputand sa vin a doua zi in urmatoarea zi mi s-a oferit sa aleg intre aceleasi 2 ore.
  Ma temeam de un interviu colectiv. Mai fussem mai demult la unu si fusese destul de ok, in sensul ca ni s-au dat niste teme si am fost lasati singuri sa le dezbatem in 5 minute si sa stabilim solutii. Dar la postul de broker care e asa de individualist ce rost sa aiba interviul colectiv?
  Cum m-am dat jos din autobuz, locul interviului fiind foarte aproape am sesizat competitorii mei cum stateau nerabdatori si surescitati asteptand ora marelui test al angajarii.
  Am urcat si o fata de la receptie mi-a luat savant numele pe o bucatica de hartie unde a scris si numarul meu de telefon.

 2. Acum a inceput distractia. A venit o tipa pe la vreo 25 de ani vorbind o limba ciudata, enigma ce s-a deslusit cand a zis ca e din Cehia. Dupa cateva fraze banale purtate cu candidatii(3 la numar) au urmat astfel de intrebari:
  pe mine m-a intrebat daca mi-as putea imagina s astau de la 7 dimineata la 11 nopatea la servici.I-am zis ca doar de imaginat.
  pe un al doilea care se prezentase drept un expert in vanzari l-a intrebat daca el ar putea sa o convinga sa cumpere scaunul negru pe care se afla dar convingand-o ca e negru. Omul s-a pierdut si a zis ca nu e pregatit acum.A simtit ca pierde teren si a bagat attul lui din maneca..a intrebat-o ce a zice daca a doua zi i-ar aduce un client de 10 mii de usd.
  Raspunsul ei a fost cireasa de pe tort.” as zice ca e primul sau ultimul tau client.daca al doilea e tot de suma asta te dau afara:)))))
  Spre final tipa repeta ca va scoate tot din noi si voia sa stie daca mai sunt intrebari spre ea.
  Dupa o ora amuzant petrecuta asa zisul interviu s-a terminat.
  Spre seara am primit telefon sa vin a doua zi la training( lua pe toti, era fara nici un contract, singuru venit era din comisionul castigurilor produse).
  cand i-am zis ca am decis sa mai evaluez si alte oportunitati mi-a dat un …DACA ASA CONSIDERATI…de parc aratasem sansa vietii.

 3. Rostul intrebarilor banale…un subiect extrem de interesant…dar si f complicat…in fond procesul de recrutare este o situatie in care doua persoane…animate de un interes comun….discuta si analizeaza posibilitatea de a ajunge la un consens….din punctul de vedere propriu: al cererii si al ofertei….cu alte cuvinte e pur si simplu un act de vanzare…in care incerci sa iti vinzi cat mai bine munca in conditiile cererii existente…evident sunt importante intrbarile din timpul interviului…da nu foarte…fiind efectiv un proces de vanzare…..cel care incearca sa isi vanda serviciile…poate anticipa, “simti” interlocutorul….sau sa aiba experienta in domeniu….si sa ii ofere celui cu care dicuta exact ce isi doreste….raspunsul potrivit…consider ca f mult despre o persoana iti spune…atitudinea pe care o are in timpul discutiei….gesturile…siguranta de sine…in final personalitatea….in rest…multe intrebari ….si multe raspunsuri tipice….nu spun f multe….fa chiar anticipeaza o discutie plictisitoare…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s