08.08.2008…ora 8.08.08 Incepe olimpiada

Ceremonia de deschidere incepe la ora 15.08 pe Tvr ( ora 20.08 in China) Nu trebuie ratata.
Televiziunile, ziarele, oamenii de pe strada, toti sint conectati la cifra care in mentalul colectiv chinez este sinonima cu norocul. In pronuntia locala, cuvintul “opt” (Pinyin) se aude aproape identic cu vocabulele “sanatate” si “prosperitate”. Pentru ca sa detina numarul 8888-8888 la masina, un om de afaceri a platit peste 1 milion de yuani, echivalentul a peste 100.000 de euro. Numerele de telefon compuse exclusiv din cifra 8 valoreaza si ele sume comparabile. Festivitatea de deschidere de azi 8.08.08 va incepe fix la ora 8:08:08, 3:08:08 dupa-amiaza ora Romaniei.
Acesta e imnul olimpiadei.

Vechile Olimpiade s-au ţinut la Olimpia în Grecia, din 776 ÎC până în 393 DC. Numai bărbaţii greci născuţi liberi puteau participa. Alergările au fost singurele competiţii la primele Olimpiade. Concursurile de pentatlon şi trânte au fost primele noi sporturi adăugate la a 18-a Olimpiadă. Competiţii: de box, ecvestre (curse de care, călărie), pankration (o combinaţie de box şi trântă), pentatlon (disc, suliţă, sărituri, alergări şi trânte) şi alergări. Atleţii călătoreau sute de kilometri din coloniile oraşelor – state greceşti (colonii care erau în locurile corespunzând statelor moderne de azi Spania, Italia, Libia, Egipt, Ucraina şi Turcia). Un armistiţiu internaţional între greci era declarat în luna precedentă Olimpiadelor, pentru a permite atleţilor să ajungă în siguranţă la Olimpia.Atleţii antici participau la competiţii ca indivizi, nu ca echipe naţionale, ca în jocurile olimpice moderne.
Mitologia greacă ne spune că Hercule, cel mai puternic dintre oameni, şi-a provocat cei patru fraţi la o cursă înaintea zeilor pe câmpiile de la Olimpia şi astfel au apărut jocurile olimpice, care au luat caracterul unui festival al sportului, pe care grecii l-au marcat în calendarele lor la perioade de patru ani, numit Olimpiadă. Istoria înregistrată a Olimpiadelor începe în anul 776 ÎC.
Numele Olimpiadei vine de la oraşul Olimpia – situat în sudul Greciei – unde au avut loc primele Jocuri. Sportivii concurau pentru cel mai râvnit trofeu din lumea antică: o coroană din frunze de măslin.
Nu exista în antichitate o altă modalitate pentru oamenii obişnuiţi de a se umple de glorie ca şi câştigând la Olimpiadă. Legendele spun că învingătorii erau mai aproape de zei, le erau ridicate statui şi închinate poeme.
Jocurile din Olimpia erau închinate Zeului din Olimp, tatăl tuturor zeilor şi de aceea acolo au avut loc cele mai importante competiţii sportive din lumea antică.

Fostul Templu al lui Zeus a fost o construcţie impresionantă, în mijlocul căreia se afla statuia lui Zeus.inalta de 12 metri şi potrivit legendelor, oamenii obişnuiau să spună că dacă ar fi fost să se ridice în picioare Zeus ar fi distrus întregul edificiu.
Statuia lui Zeus a fot una din cele şapte minuni ale lumii antice. Statuia lui Zeus a rămas în Olimpia până la finalul Jocurilor Olimpice din antichitate. Ulterior a fost dusă la Constantinopole – unde, se pare, a fost distrusă într-un incendiu.
Sunt mai multe legende cu privire la începutul Jocurilor Olimpice antice. Cea mai cunoscută se referă la regele din Olimpia, pe nume Ipythos. El s-a dus la Oracolul din Delphi ca să întrebe ce să facă să oprească războaiele din Pelopones. Legenda spune că Oracolul i-a răspuns că trebuie să organizeze întreceri atletice, iar pentru asta e nevoie de un armistiţiu. Olimpienii duceau vestea că Jocurile vor începe şi o dată cu ele armistiţiul, ceea ce asigura pace pe durata competiţiei şi siguranţă pentru călători.
Alergătorii – se spune – concurau în pielea goală. Există mai multe legende care încearcă să explice acest lucru. Cea mai cunoscută spune că unui atlet i-a căzut veşmântul în timpul cursei. Sportivut a câştigat şi toată lumea a crezut că debarasarea de haine e cheia succesului. Este o legendă însă pe care puţină lume o crede.
Competiţiile erau împărţite în două: uşoare şi grele. În categoria celor uşoare erau alergările, săriturile sau proba de disc. În categoria celor grele erau luptele şi boxul.
Atleţii veneau însoţiţi de taţii şi antrenorii lor. Femeilor le era interzis să participe la Olimpiadă.

Dieta sportivilor era foarte simplă: pâine şi orz. Carnea nu era aproape deloc în meniul atleţilor până când Pitagora a sugerat ca ar fi foarte sănătoasă şi ar ajuta la formarea unui trup puternic. Nu există indicii că sportivii din Grecia Antică ar fi consumat anumite stimulente, echivalente ale subsţanţelor dopante de astăzi. Este clar însă că ştiau să folosească ierburile şi mineralele pentru trupul şi mintea lor. Întrecerile aveau loc vara, când temperatura ajungea la 40 de grade Celsius. Există multe relatări care spun că atleţii luau o pauză la prânz din cauza caniculei.
Victoria însemna absolut totul pentru un artist din lumea antică. Sportivii concurau pentru onoarea familiilor lor, a ţărilor lor şi în faţa zeilor.
În anul 435 după Hristos, Împăratul Theodosius al doilea a emis un edict prin care a interzis folosirea siturilor religioase din Olimpia, ceea ce a însemnat practic sfârşitul Olimpiadei vechi.
Cutremure şi inundaţii au îngropat Olimpia şi templul lui Zeus până la săpăturile germane din anii 1870. Când au început să apară statui din depozitele antice şi copleşitoarea frumuseţe culturală a sportului grecesc a fost prezentată, Europa a fost prinsă de o frenezie a tot ce este clasic.
Olimpiadele Moderne
Un tânăr francez, baronul Pierre de Coubertin, a găsit deosebit de fascinant solul sacru al Olimpiei. A fost inspirat să conceapă ideea „Jocurilor Olimpice Moderne” pe care a propus-o cu succes în faţa unei adunări a liderilor autorităţilor sportive din toată lumea, pe 23.06.1894 în Sala Mare de la Sorbona, în Paris.
Coubertin a visat să creeze cel mai mare eveniment sportiv mondial – un spectacol cu adevărat internaţional, care să călătorească prin capitalele lumii la fiecare patru ani, fiind totdeauna un mijloc de a atinge scopuri mult mai înalte. Coubertin şi colegii lui, ca şi urmaşii lor din mişcarea olimpică modernă credeau că sportul mondial poate deveni o platformă mondială pentru pace.
În 1911 s-a aprobat pentru prima dată să se desfăşoare Jocuri Olimpice de iarnă separate, începand cu anul 1916, dar, din cauza primului Război Mondial, aceasta nu s-a putut face pana în anul 1924, cand ele s-au desfasurat la Chamonix. Incepand cu Lillehammer, din 1994, s-a decis ca fiecare an par să fie olimpic (cu Jocuri Olimpice de vară şi de iarnă alternativ), ele desfăşurandu-se la fiecare 4 ani. Toate acestea din cauza programului retelelor TV şi a audienţei.
În timpul ultimului secol mişcarea olimpică a avut succes în multe feluri dincolo de visurile lui Coubertin. Ea a supravieţuit traumelor celor două războaie mondiale, a îndurat ororile terorismului modern, a suferit boicoturi politice şi a depăşit greutăţile economice, care îi ameninţau chiar existenţa. Astăzi mişcarea olimpică este mai puternică şi mai sănătoasă decât oricând.

Cel mai cunoscut simbol al Jocurilor Olimpice moderne este reprezentat de inelele olimpice, idee a lui Pierre de Coubertin. Drapelul olimpic a fost adoptat în 1914 şi a “fluturat” pentru prima dată la JO 1920, de la Antwerp.

Cele cinci inele semnifică cele cinci continente ale Terrei angrenate în mişcarea olimpică, cu menţiunea că America de Nord şi cea de Sud sunt considerate un singur continent.

Inelele au culorile roşu, albastru, verde, galben şi negru, iar steagul olimpic are fondul alb. Coubertin a propus drapelul olimpic la 23 iunie 1914, la Paris, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Comitetului Internaţional Olimpic. Intenţia fondatorului Jocurilor Olimpice moderne era de a sublinia faptul că olimpismul aduce laolaltă oameni diferiţi, de pe continente diferite, dar care au şanse egale la atingerea idealului sportiv.

Dar legendarul Coubertin şi-a dat seama că cele şase culori ( inelele şi fundalul ) mai prezintă un imens avantaj. Drapelele tuturor statelor prezente la Olimpiadă, chiar şi cele de la Beijing 2008, conţin cel puţin o culoare de pe drapelul olimpic. Astfel, dacă instituţii ca Uniunea Europeană întâmpină mari dificultăţi în găsirea unui simbol multinaţional, olimpismul, graţie lui Coubertin, a găsit emblema perfectă.

Potrivit unui sondaj efectuat în 1995 în Australia, Japonia, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite, drapelul olimpic este cel mai cunoscut simbol. 92% dintre cei intervievaţi au recunoscut inelele olimpice, în timp ce doar 36% dintre ei au recunoscut drapelul american.

Alte simboluri sunt flacăra şi torţa olimpică. Torţa olimpică este aprinsă în Grecia, la Olimpia, şi este transportată de diverse personalităţi până în ţara gazdă a Olimpiadei. Flacăra olimpică, aprinsă cu ajutorul torţei în ţara gazdă, arde pe întreaga durată a Olimpiadei.

Încă din 1896, deviza olimpică este “Citius, Altius, Fortius” (”Mai repede, mai sus, mai puternic”).

Advertisements

One thought on “08.08.2008…ora 8.08.08 Incepe olimpiada

 1. Ps: melodia de la inceput e melodia oficială, imnul Jocurilor Olimpice 2008 si se numeşte “Welcome to Beijing” şi este interpretată de un grup de 106 staruri chineze. Cele mai cunoscute nume sînt al actorului karatist Jackie Chan şi al deţinătoarei titlului Miss World în acest moment, Zi Li Zhang.
  iar pentru cititorii mei care nu inteleg chineza( banuiesc ca sunt cativa:))))))
  oata traducerea versurilor
  Another morning is here, and a breath of fresh air comes with it
  We will be friends forever, sticking together lik fragrance of green tea
  You will find my door open for you at all times, and I’ll be waiting for you with my arms open
  You’ll get to know me much better once you hugged me, and I promise you will love it here

  Please be my guest no matter whether you’re local or from abroad
  You are here and you are a friend, and as a friend we welcome you
  I want to grow green plants that I will plant in the soil
  and will show you our legends so you leave with good memories

  You are all my guests, both strangers and friends so please make yourself feel at home
  There is always a lot to talk about even if we meet often

  Welcome to Beijing, we will show you a place you haven’t yet seen
  Charming of Beijing is full of life
  Come to Beijing, we can breathe fresh air in the sunshine together
  And we both will leave our mark in this yellow soil

  My door will always be open and welcoming to the world
  The days of the past are welcoming new day with a youthful smile
  We are all friends, please come in and make yourself at home
  I am waiting for you here with a smile on my face

  Welcome to Beijing, may this music touch your soul
  Let’s work together and go over and beyond
  Welcome to Beijing, to have a dream is great
  If you remain brave, the miracles will happen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s