Cum a fost la Cristian

Am petrecut doar 2 zile din cele 8 cat a tinut acest seminar asa ca poate aceasta relatare nu va fii cea mai relevanta in ceea ce il priveste. Am prins momentele mai degajate ale seminarului ceea ce era si normal ajungand vineri dupa amiaza si plecand duminica la pranz.
Au fost 2 zile placute, participantii in numar suficient de mare de varste si preocupari diferite, organizatorii avand deja o experienta care i-a ajutat in crearea unui program reusit, cazarea la conditii decente, mancarea acceptabila au fost ingredientele petrecerii unui timp de calitate.
Vineri seara am fost parte la un serviciu religios inedit in foisorul amenajat in curtea vilei, atmosfera placuta de seara imbinandu-se intr-un mod deosebit cu rugaciunile de Shabat. Masa propriu zisa a fost asezonata cu o multime de cantece care de care mai frumoase acestea continuand mult dupa ce masa luase sfarsit.
A doua zi dupa rugaciunea de dimineata si masa a urmat un tir de intrebari adresate lui Sorin. A fost o ocazie excelenta pentru a afla lucruri importante si pline de invataminte dar mai putin stiute. Unele intrebari desi scurte l-au facut pe Sorin sa fie nevoit sa dea explicatii elaborate care faceau toata audienta sa asculte cu atentie.
Au mai fost si intrebari mai deraiate de genu „ am citit si eu ceva candva, ce zici de mine?” sau „ ce se intampla daca x care e asa se casatoreste cu y care e asa si apoi se intampla nu stiu ce …etc”. Si acestea au fost momente care au mai binedispus altfel o discutie atat de serioasa si plina de semnificatii timp de cateva ore ar fii fost prea greu de urmarit.
Seara dupa iesirea din Shabat a urmat o cina mai frugala urmata de o anuntata surpriza. N-a prea fost nici o surpriza si dupa un concurs care nu a fost chiar cel mai reusit s-a trecut la momentul nostagic al serii: urmarirea de poze din cei 10 ani de existenta ai acestui seminar.
Dupa un start mai dificil rabinul nostru a aratat ca nu e doar un om al invatamintelor dar si al faptelor si punand mana pe mouse a pus pozele din folder pe fagasul lor normal.
Au trecut 10 ani in care aproape toti tinerii din comunitate au fost la acest seminar: unii o data, altii de mai multe ori, au trecut si cei ce s-au implicat mai mult in comunitate, si unii ce au calcat pe la activitati mai rar decat la dentist, dar macar toti au avut ocazia de a invata si trai cateva zile intr-o atmosfera evreiasca.
Au putut stii care ar fii si cealalta varianta, putand lua astfel o decizie in cunostinta de cauza.
Care va fii viitorul seminarul nu cred ca se stie. Organizarea a fost reusita insa era vizibil ca atentia (finaciara) acordata acestui program a fost mai redusa decat anii trecuti. Momentul vizitei reprezentantilor forului conducator (pe care eu nu l-am prins) a fost un moment de analiza dar si de discutii deschise si sincere in care sper partile sa fii ajuns la un consens care sa fie in beneficul general.
E evident ca un program structurat pe invatare trebuie sa existe. Desi rezultatele sale nu sunt imediat tangibile, si chiar daca rezultatele tangibile sunt reduse totusi efortul merita.
Raspunzandu-mi tot mie la intrebarile ce mi le adresam intr-un post anterior trebuie sa recunosc ca a fost un seminar peste asteptari. Nu cel mai reusit dintre toate, insa in contextul actual un event a carui slogan s-a dovedit cat se poate de adevarat ” Merita sa fim impreuna”.

Advertisements

4 thoughts on “Cum a fost la Cristian

 1. Inca o data trebuie sa te felicit, sincer citind ce ai scris imi pare rau ca iar nu am reusit sa merg si eu la Cristian, a fost foarte interesant acest seminar din ce ai povestit tu si ceilalti care au fost.
  Pot sa iti spun un secret, s-a muncit foarte mult pentru acest seminar a fost o echipa micuta dar foarte bine pregatita, au stat si pana tarziu la FCER sa sa pregateasca seminarul.
  As vrea sa felicit toata echipa.
  David, te intreci pe tine prietene

 2. Multumesc mult pentru felicitari. Poate la cel de al 11 seminar din acest sir vei reusi sa vii macar si pentru cateva zile.
  Iti spun si eu un secret. Secretul reusitei atat la acest seminar dar si in viata in general e munca, respectul si profesionalismul. E un secret stiut de destui dar prea multi se prefac ca nu il stiu.:)

 3. Pingback: Ice breaking Post « SIHa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s