Comemorare la opereta

In data de 6 octombrie a avut loc la Teatrul de Opereta comemorarea zilei Holocaustului in Romania. Ziua stabilita in mod obisnuit pentru acest eveniment s-a suprapus anul acesta cu sarbatoarea de Yom Kippur astfel incat manifestarea s-a decalat cu cateva zile.

Prima parte a comemorarii a avut loc in curtea Templului Coral.

A doua parte la care am participat si eu a avut loc seara in incinta Teatrului de Opereta. Evenimentul a debutat  cu o serie de discursuri si cu o premiera si anume decernarea premiilor Alexandru Safran.

A doua parte a serii a avut loc in sala propriu zisa a teatrului. La inceput au fost rostite cateva cuvinte foarte bine alese despre numele celor ce si-au gasit sfarsitul in tragedia celui de al doilea razboi mondial. A urmat un momentul bizar al serii si anume un Powerpoint neinspirat in care se succedau poze diferite din timpul anilor 40. Poze de familie urmate de devastari de sinagogi, apoi cateva imagini cu cei ce au salvat evrei si au fost desemnati Drepti intre popoare totul presarat cu un scris extrem de si ale carui margini mai erau si taiate. Partea buna e ca momentul nu a durat prea mult.

A urmat vizionarea filmului Calatoria lui Gruber in regia lui Radu Gabrea. Filmul, bazat pe o carte care cred ca merita citita descrie intr-un mod mai rar intalnit evenimentele ulterioare progromului din Iasi. Ce mi s-a parut inedit e faptul ca soldatii sunt prezentati intr-un mod apropiat de imaginea omului obisnuit. Nu mai sunt prezentati ca in filmele clasice romanesti ca niste barbati darzi, bravi si seriosi ci ca niste oameni obisnuiti care mai beau, glumesc si injura, se sperie cand li se mentioneaza de un prieten cu greutatea insa toti au frica esalonului superior.
Chiar daca stiu ca fac ceva gresit faptul ca seful lor a ordonat asta e suficient pentru a respecta ordinul cu strictete. Filmul are o distributie deosebita si fara a fii o capodopera merita sa fie vazut iar cartea cred ca merita sa fie citita cu siguranta mai ales ca prezinta aspecte din mai multe parti ale razboiului si a fost scrisa inainte de finalul razboiului.
Dupa film a concertat Samuel Bazilai cantor renumit din Viena care a incantat audienta ramasa inca in sala la acea ora. In final un apreciat artist a interpretat la violoncel o adaptare dupa rugaciunea Kol Nidrei.
Seara s-a incheiat cu un cocktail deosebit de apreciat de spectatorii care brusc se inmultisera.
Trebuie sa remarc participarea unui numar mare de liceeni care insa din pacate nu au rezistat pana la final.
Daca numarul liceenilor participanti a fost mare numarul ziaristilor pare sa fii fost aproape egal cu zero (au fost cateva camere de filmat insa in presa de azi nu apare basolut nici o referire la eveniment. poate maine…)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s