Salut….sau nu

Un fenomen destul de interesant il observ in ultima vreme mai des. Tot mai multe persoane nu saluta desi e obligatia lor sau si mai si, nu raspund la salut.
In principiu regulile sunt simple:
salutul e obligatoriu
barbatul, tanarul, inferiorul in grad si ultimul venit saluta femeia, pe cel mai in varsta, superiorul in grad si pe cel ajuns inainte.
O alta regula de baza zice ca a nu raspunde la salut e un gest de mare jignire.
Dar de la teorie la practica……
Pe de o parte observ ca unii pur si simplu nu saluta. Recunosc ca am si eu cateva personaje (f putine) pe care nu le salut. Incerc sa visez la o lume mai dreapta iar a saluta pe unii nu ar insemna decat o injustete facuta animalelor.:)
Dar sunt cei care nu prea saluta pe nimeni. Constienti de valoarea lor colosala traiesc drama de a trai precum Luceafarul in cercul nostru stramt si atunci refugiul gasit e acela a detasarii de colbul din jur si a izolarii intr-un turn de fildes.(macar de ar fii asa:)
Iar apoi sunt cei importanti. Meditativi pana in maduva oaselor, mereu preocupati de ceva extrem de important, cufundati intr-un proces cognitiv decisiv pentru sansa de a evolua a speciei umane. Astia nu saluta decat cu parcimonie ca sa ma exprim in limbajul lor academic.:)
Mai sunt si cei extrem de ocupati. Mereu vorbind sau cu cineva sau la telefon, cautand ceva prin buzunar sau pur si simplu mergand, dar in toate aceste actiuni punandu-si tot sufletul lor si astfel nemai avand resurse pentrua a saluta.
Pentru cei ce saluta totusi am selectat cateva fapte despre salut.:)
Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care întâmpini pe cineva.. Un simplu salut poate demonstra cuiva, de pildă, în ce măsură îl stimezi, cu condiţia să mai adaugi încă un mic gest. Orice salut este o formă de politeţe, dar nu implică acelaşi grad de cordialitate. Nici un om nu este atît de neînsemnat încît să nu merite un salut din partea noastră. Cei care aşteaptă cu privirea fixă, cu buzele strînse şi cu o grimasă pe faţă să fie salutaţi ca eventual să răspundă sunt şi prost crescuţi şi de rea credinţă. Ludovic al XIV-lea o saluta şi pe ultima bucătăreasă cu aceeaşi curtoazie pe care o manifesta şi faţă de strălucitoarea domnişoară Devaliere. Numai snobii pot crede că demnitatea lor e micşorată de un salut politicos.
La ţară, în oraşele mici sau la periferia marilor oraşe, există încă bunul şi străvechiul obicei de a-i saluta pe toţi cei pe care îi intilnesti, fie cunoscuţi, fie necunoscuţi. În aceste locuri, sentimentul de apartenenţă la aceeaşi comunitate este încă viu şi să nu saluţi înseamnă să-ţi atragi antipatia tuturor.
Anonimatul marelui oraş, unde eşti pierdut în mulţime, nu mai permite evident acest salut generalizat. Aici funcţionează alt cod, ale cărui uzanţe reglementează modul de a saluta. Iată cîteva din regulile sale de bază: bărbatul salută mai întâi o femeie, chiar dacă este mai tânără; tânărul sau tânăra îi salută pe cei mai în vârstă; noul venit pe cei care sunt deja adunaţi; inferiorul pe superiori. Este obligatoriu să răspunzi la orice salut deoarece a refuza să răspunzi la un salut înseamnă să-l jigneşti grav pe cel care ţi s-a adresat.
Ai dreptul sa refuzi un salut? Am spus deja ca a refuza sa raspunzi la salut inseamna a-l face pe celalalt sa inteleaga ca te-a ofensat grav, pe tine sau pe unul din membrii familiei tale. In afara acestor cazuri, nu exista salut pe care poti sa-l refuzi fara sa incalci in mod deliberat si grosolan regulile elementare ale bunei cuviinte.
Exista totusi imprejurari in care am prefera sa ne facem ca nu vedem anumite persoane pentru a le saluta, deoarece am avut cu ele un conflict. Aceste cazuri cer mult tact si o mare prezenta de spirit pentru a gasi o solutie onorabila. Pentru a evita intilnirea, o facem când suntem inca la mare distanta. Dar daca intâlnirea este inevitabila, vom saluta scurt. Acest salut ar putea fi pentru celalalt o mica lectie daca el este vinovat, iar daca noi suntem vinovati, salutul nostru poate duce la o impacare.

Advertisements

3 thoughts on “Salut….sau nu

 1. Foarte corect ceea ce spui. Dar nu prea stiu cum sa ma raportez la asta. Si mie mi se intampla ca din zapaceala sa trec pe langa cineva si sa nu-l observ, dar niciodata nu m-am gandit sa fac asta intentionat ca mijloc de a evita o persoana care nu imi este simpatica.

  Initial am fost de acord cu tine si cu importanta politetei, dar gandindu-ma mai bine nu stiu ce e mai rau: un zambet ipocrit sau sa fii ignorat. Cred ca regulile politetei -sau cel putin felul in care sunt aplicate azi- incurajeaza mai putin spre respect si mai mult pe respectarea unor tipare lipsite de valoare.

  Oricum foarte bun postul. Sukot sameach!!!

 2. Felicitari David, acest post este foarte interesant. Parerea mea e ca e frumos sa saluti si dusmanii, si e foarte frumos sa saluti inapoi. Nu conteaza cat de important esti, treb sa saluti pe toata lumea. Dar te doare cel mai tare cand faci un bine si apoi iti infige un cutit in spate, dar la fel de tare te doare cand persoana respectiva nu iti raspunde la salut. Ai dreptate Magda ti se poate intampla ca fara sa vrei sa nu saluti si nu e de condamnat, dar daca cineva te sa luta nu e frumos sa intorci spatele sa te faci ca nu este de fata, nu ma refer la tine. Cred ca am luat acest post prea personal dar sunt niste lucruri care ma dor foarte tare.
  Oricum chear daca am facut bine si mi sa intors spatele nu ii urasc, asta e viata.
  FELICITARI
  HAG SAMEAH!
  Poate resusesti sa vi duminica la camin se va serba Sukotul cu o masa traditionala, cantece, cu ajutorul lui Bogdan si avem un invitat de onoare tanarul nostru Prim Rabin asta daca va reusi sa vina.
  Deasemena m-as bucura daca ai prezenta despre programul foarte interesant de la sfrasitul lunii Limmud.
  O zi buna

 3. Cred ca un salut e mereu binevenit. Chiar si pentru cei ce nu ne sunt cei mai simpatici. Nu indica un respect deosebit ci doar ca am luat cumva la cunostinta de prezenta lor in apropiere.
  Pentru persoanele care ne sunt chiar dragi salutul capata forme deosebite. Vocea devine mai calda, chipul exprima clar faptul ca ne bucuram de prezenta acelei persoane si exista clar pe ansamblu diferentierea dintre salutul banal si salutul din suflet.
  Mersi de urari Magda, Sukkot Sameah si tie, mersi de coment Silvian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s