Anna Karenina la Bucuresti din Moscova via Tel Aviv

Anunt
sSpectacolul Denuded de Miki Peleg Rothstein de la Teatrul National Habimah din Israel se va juca duminica ora 19.00 sala Toma Caragiu Teatrul Bulandra.
detalii despre piesa
Într-un monolog intens şi emoţionant Denuded spune povestea unei fetiţe de şapte ani, care împreună cu sora şi mama sa, surdă, după divorţul dorit de tatăl natural, se mută în apartamentul noului tată vitreg, găsit de mama sa prin intermediul unui anunţ. Aici se consumă, neştiut de nimeni, coşmarul unui abuz sexual repetat timp de patru ani, şi implicit lenta transformare pe care această situaţie chinuitoare o va aduce în sufletul tinerei protagoniste.
Transformările fizice şi emoţionale extraordinare prin care actriţa trece pe scenă, redau imaginea sfâşietoare a unei răscoliri sufleteşti de neconceput provocată de abuzul sexual şi emoţional la care copilul a fost supus
Spectacolul e jucat in limba ebraica si subtitrat in romana.
Si acum postul
Am avut ocazia de a urmari la teatrul Bulandra in interpretarea Teatrului Habimah din Tel Aviv spectacolul Anna Karenina. Spectacolul a fost pus in scena in 2 seri consecutive, in fiecare seara jucandu-se cu sala plina.
Director artistic al Teatrului Habimah din 2004, regizorul Ilan Ronen a fost invitat sa monteze pe cele mai importante scene europene si a participat cu Teatrul Habimah la festivaluri de anvergura, bucurandu-se de cronici extrem de favorabile. El abordeaza repertoriul clasic si contemporan fiind fascinat de felul in care destinele individuale se regasesc in evenimentele majore ale istoriei. Un demers provocator pe care il face Ilan Ronen este punerea in scena a unui roman celebru si de o anvergura impresionanta: Anna Karenina. Cu o abordare practic cinematografica, aceasta versiune a Annei Karenina este teatru in esenta pura, de la formalitatea rigida a coregrafiei unui bal din inalta societate, la ironia rafinata a lui Karenin si a Annei care stau atezati la cele doua capete ale unei mese lungi care de fapt nu exista; de la Levin si taranii sai care cosesc la unison, la intimitatea afisata de Dolly atunci cand aseaza cinci perechi de papucei pe malul raului si pana la amenintarea mascata a Mortii. Teatrul Habimah, care a debutat pe scena in Rusia Tarista, este mai vechi decat multe teatre nationale din intreaga lume. A fost infiintat in 1917 la Moscova, in toiul Revolutiei Bolsevice, de catre un grup de entuziasti evrei – toti profesori de limba ebraica – Nahum Zemach, Hanna Robina si Menahem Gnesin.
A fost o experienta inedita. De obicei la spectacolele de teatru la care am fost (nu multe ce-i drept) trebuia sa citesti cartea ca sa intelegi despre ce vorbesc actorii.
La acest spectacol insa impresia mea a fost ca traiam povestea. Actorii intrau perfect in rol, in povestea unica a Annei. Senzatia era ca nu mai trebuie citita cartea. Era parca eram toti martori ai dramei.

Advertisements

One thought on “Anna Karenina la Bucuresti din Moscova via Tel Aviv

  1. Despre Denuded
    Un spectacol emotionant si impresionant.
    Teatru adevarat.
    The title in Hebrew demotes ‘simple’ as well as ‘undressed’. The play exposes the simple bare truth when it stripped off all social and emotional masks.

    Miki Peleg-Rothstein’s timeless script and unique performance produces a compelling drama. It is a play which will lose nothing in translation and cannot fail to shock and move with its universal tragic themes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s