Orasul doarme aka Mafia aka Killer

“Orasul doarme” stiut ca si “Mafia” sau ‘Killer’  este un joc de societate.

 Are in componenta un judecator, un politist, cativa hoti(cel putin doi) si cativa cetateni cinstiti(cel putin 3) si bineinteles un numar de cetateni cinstiti mai mare decat numarul de mafioti.

Rolul de judecator se stabileste de preferinta inaintea jocului iar celelate roluri sunt trase la sorti.

In prima etapa judecatorul va declara “Orasul doarme”, toti vor inchide ochii iar apoi judecatorul va declara “politistul se trezeste” urmand apoi a adormi la loc dupa ce judecatorul il va cunoaste. la fel se va intampla cu mafiotii acestia trezindu-se doar ei la solicitarea judecatorului cunoscandu-se intre ei si fiind luati in evidenta de judecator. Dupa ce acestia vor fii adormit la loc intregul oras se va trezi si va incepe efectiv jocul care are drept scop demascarea si anihiliarea mafiotilor de catre cetatenii cinstiti.

Jocul se va desfasura prin discutii in care fiecare va trebui sa isi urmareasca scopul

mafiotii doresc sa fie eliminati cetatenii cinstiti

politistul doreste sa ii descopere avand un atu in plus ca in momentele dintre reprize in care orasul doarme el se trezeste  cand i se spune de judecator sa se trezeasca si poate indica judecatorului un suspect iar judecatorul ii infirma sau confirma banuiala

cetatenii cinstiti trebuie sa fie atenti ce se intampla pentru a putea lua decizii corecte.

Jocul presupune jucarea unor roluri ceea ce determina ca oameni care nu se cunosc asa bine intre ei sa interactioneze si astfel sa se cunosca mai bine.

Dupa prima runda de dezbateri se propune eliminarea unui jucator sub suspiciunea de a fii mafiot. Dupa ce acesta se apara si primeste (sau nu) votul final majoritar din partea orasului identitatea acestuia e clarificata de catre judecator.

Orasul adoarme din nou, politistul se trezeste la indemnul judecatorului si indica silentios o suspiciune care e apoi confirmata sau nu.Polististul adoarme la loc iar  in cazul in care jocul se joaca in mai multi oameni (15 sa zicem) mafiotii vor scoate din joc  (dupa ce se vor fii trezit la indemnul judecatorului) in timpu somnului un cetatean pentru ca jocul sa decurga mai bine( pe de o parte in functie de ce sustinea respectivul se pot lansa supozitii cine ar fii avut interes sa il anihileze, pe de alta parte jocul decurge mai repejor daca deja 2 voci nu mai sunt).

Sper ca am fost cat de cat logic.

Am avut ocazia sa joc de mai multe ori acest joc si cred ca e foarte util pentru a cunoste mai bine oamenii. In joc oamenii intra  in rol dar in definitiv ei nu isi joaca decat propriul rol, propria lor convingere expusa si scoasa acum din contrageri de masca jocului.

Ca si in viata unii incearca sa domine jocul indiferent daca sesizeaza corect desfasurarea ostilitatilor. desi scopul jocului e binele orasului, eliminarea constanta a raufacatorilor de multe ori anumiti jucatori isi pun in prim plan propriul interes de moment de a iesi in evidenta si lasa pe locul secund interesul general al jocului de a elimina jucatorii.

Pe de alta parte o alta observatie  e acea ca multi pornesc de la inceput la banuieli doar din senzatia data de vocea judecatorului cand acesta a facut cunostinta cu hotii si le-a poruncit sa adoarma. 

Pe ansamblu mi se pare un joc foarte util in cazul unor grupuri de 10-15 persoane acestia ajungand astfel sa se cunoasca mult mai bine  dupa cateva asemenea jocuri jucate.

Acum ca articolul e gata,daca sunteti pasionat de fotografie va recomand sa va faceti un cont pe site-ul de mai jos, au promotii foarte interesante si odata un cont facut o sa puteti primi mereu in mail cele mai bune oferte.
aparate foto

Advertisements

3 thoughts on “Orasul doarme aka Mafia aka Killer

  1. Printre jucatori mai exista si un doctor (sau a rog…cel putin unul, in fuctie de cati jucatori sunt in total) care are dreptul sa salveze o persoana , presupusa de el ca fiind aleasa de catre mafioti la eliminare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s