Criza. Parti pozitive

mai intai niste glume proaspte din China afectata de criza.
Un bancher îşi sună un coleg.
“Hei, cum îţi merge?”
“Nu prea rău.”
“Scuză-mă, cred că am format un număr greşit.”

În faţa crizei finaciare, mă voi ridica cu vitejie şi voi mărşălui înainte! Pentru că… nu îmi pot achita împrumuturile şi banca mi-a pus sechestru pe maşină”.

Doi oameni produc bacnote false de 15 yuani”, începe bancul, însă în China nu există bancnota de 15 yuani.
“Cei doi pleacă apoi într-o zonă izolată pentru a-i cheltui şi cumpără o felie de pepene glazurat, care costa un yuan. Încep să plângă atunci când primesc restul în două bancnote de şapte yuani” deoarece în China nu există nici bancnota de şapte yuani.

Divortul a devenit o procedura si mai chinuitoare dupa ce criza a devalorizat activele supuse partajului, scrie Bloomberg.

O parte din cuplurile care se afla in proces de divort se intorc in tribunale pentru a incerca sa prelungeasca termenele de solutionare a dosarelor, in speranta ca valoarea activelor de la partaj va creste. Altii au ales sa stea impreuna, intr-o casnicie nefericita, decat sa fie afectati de devalorizare, potrivit avocatilor
Pe de alta parte, daca vrei sa platesti o pensie alimentara cat mai mica sau chiar deloc, acum este cel mai bun moment sa divortezi, spune Cynthia Hartwell, un avocat specializat pe probleme de divort.
“Daca cel care aduce painea in casa sau angajatorul lui a fost afectat de criza, tribunalul nu va imune un ordin asupra unui om care nu-si poate permite”, spune ea. Un exemplu in acest sens este George Zahringer, fost director concediat de la Bear Sterns, care incearca acum sa anuleze o hotarare judecatoreasca prin care a fost majorata pensia aliemntara pe care trebuie sa o plateasca sotiei sale de la 25.000 de dolari la 87.000 de dolari pe luna.
Defrisarile din Amazonia braziliana au scazut cu 82% in cursul utlimelor cinci luni ale anului trecut, comparativ cu perioada similara din 2007, potrivit unui studiu difuzat vineri de un ONG, care atribuie aceasta reducere semnificativa crizei economice mondiale, relateaza AFP.

In perioada august – decembrie 2008, 635 de kilometri patrati de padure au fost distrusi, fata de 3.433 km2 in 2007, potrivit cifrelor furnizate de organizatia non-guvernamentala Imazon, care supravegheaza “plamanul planetei” prin satelit.

“Odata cu criza, vedem deja semne privind reduceri ale productiei de mangal, a cresterii bovinelor si a productiei de anumite materii prime agricole cu preturi in scadere”, a declarat cercetatorul Adalberto Verissimo.

Potrivit acestuia, in 2009, defrisarile din Amazonia vor continua sa se reduca, chiar daca datele actuale ar putea sa nu fie foarte corecte, din cauza paturii de nori care se afla deasupra regiunii si care blocheaza preluarea imaginilor prin satelit.

Un alt factor care a contribuit la reducerea taierilor de copaci este legat de politicile publice aplicate de guvern in zona.

In decembrie, guvernul brazilian a anuntat un nou plan de lupta impotriva schimbarilor climatice, prin care isi fixeaza ca obiectiv, pentru prima oara, reducerea cu 70% a defrisarilor pana in 2018.

Brazilia este considerata al patrulea principal generator de gaze cu efect de sera pe plan mondial. Defrisarile genereaza 75% din aceste emisii.

Din 2004 si pana in 2007, Brazilia a redus cu 59% defrisarile, dupa un varf istoric atins in 2004, cand au fost distrusi 27.000 de kilometri patrati de padure.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s