Alegeri in Israel

Pe 10 februarie au loc alegeri parlamentare in Israel. Pragul electoral e de doar 2% asa ca un partid poate intra si cu 2 deputati.La alegerile trecute din 2006 au participat aproape 65% din populatia cu drept de vot.
Pentru a face parte din cei 120 de deputati ai celui de al 18 lea Knesset se lupta urmatoarele partide
Likud
In ebraica “Likud” inseamna unire, infratire, si intradevar a fost o vreme cand toate fortele de dreapta isi aveau aici casa. Likudul lui Beniamin Netanyahu, cu numai 12 mandate in 2006, e acreditat acum cu circa 30 de mandate parlamentare.
Beniamin Netanyahu, fost prim-ministru, ministru de Externe si ministru de Finante, un orator talentat atat in ebraica cat si in engleza a fost cea mai eficienta portavoce in timpul conflictului din Gaza. A reusit sa mentina o situatie buna a economiei Israelului in trecut, fapt ce e un avantaj evident in aceste timpuri cu o situatia economica fragila. Poate face fata cu succes eforturilor externe de a impune un acord de pace. Experienta anterioara in functia de prim ministru si faptul ca a invatat din greselile anterioare se constituie intr-un avantaj evident.
netanyahu_bibi
Este in acelasi timp candidatul pe care restul lumii nu il doreste ales intrucat se estimeaza ca e cel cu care se colaboreaza cel mai greu. In trecut nu si-a respectat anumite promisiuni si si-a atras destui oponenti chiar in propriul partid.
Kadima
Nascut din coasta Partidului Likud, Kadima a fost creat de Ariel Sharon, unul din fruntasii Likudului, ca urmare a nemultumirii acestuia fata de ceilalti lideri ai partidului. Kadima a atras multe personalitati din conducerea Likudului si a altor formatii politice, reusind sa castige alegerile din 2006. Performanta cu atat mai prestigioasa cu cat liderul Ariel Sharon nu a mai participat la alegeri, suferind o foarte grava congestie cerebrala. Succesorul lui Sharon, premierul Ehud Olmert nu a reusit sa-si incheie onorabil mandatul, fiind nevoit sa-si anunte demisia, in urma anchetarii sale in mai multe dosare de coruptie si a esecului Razboiului II din Liban. “Mostenitoarea” lui Olmert, ministrul de Externe Tzipi Livni, si ea un fost lider Likud, nu a reusit sa incropeasca coalitia guvernamentala capabila sa-i asigure fotoliul de prim-ministru. Guvernamentalii au avut 29 de mandate in alegerile din 2006, acum se estimeaza vor reusi sa obtina vreo 25.
Tivni Lipni se incadreaza in categoria dorita in acest moment de publicul israelian a oamenilor politici ce nu au avut probleme. Are o atitudine profesionista in fiecare abordare si nu e vazuta ca un fost prim ministru ce si-a ratat mandatul precum contracandidatii ei. Abordarea ei pragmatica in politica externa atrage votantii de centru care sunt indecisi in acest moment.
livni
Insa nu a fost prim ministru iar mandatul de ministru de externe nu i-a oferit experienta necesara. Nu are experienta nici in domeniul militar nici in cel economic. Nu are o charisma aparte si nici multi apropiati in lumea politica.
Partidul Muncii
Ilustrul partid al ctitorilor Statului Israel a devenit umbra Partidului Mapai de odinioara. Scindare dupa scindare si conflictele dintre lideri au diminuat treptat increderea maselor de alegatori. Astazi, Partidul Muncii il are in frunte pe Ehud Barak, un stralucit general (in rezerva), fost sef al Statului Major al Armatei, ministru al Apararii si prim-ministru al Israelului. Barak nu a dovedit in complicatele lupte politice interne aceleasi capabilitati dovedite in razboaiele Israelului. Nu a stiut sa faca o pace onorabila cu Shimon Peres si Haim Ramon, doi dintre liderii marcanti care au parasit Partidul Muncii si au trecut la Kadima. In alegerile din 2006, Partidul Muncii sub conducerea lui Peretz a obtinut 19 mandate parlamentare; analistii nu-i confera lui Barak mai mult in viitorul Knesset.
Ehud Barak, un general de elita a condus un razboi de succes in fasia Gaza. Inteligenta sa e apreciata avand o echipa de top de politicieni care il sustin Herzog, Pines, Braverman and Yacimovich. A fost prim ministru inainte iar dat fiind faptul ca topicul esential al alegerilor e securitatea, experienta si pregatirea sa poate inclina decisiv balanta.
ehud_barak
Insa Barak are sanse putine de a castiga intrucat are o sustinere slaba. Desi publicul e multumit de performanta sa ca ministru al apararii, nu se intrevede dorinta ca el sa devina lider al natiunii. Nu are o personalitate prietenoasa si are probleme in a tine un staff unit. Datorita apartamentului sau luxos nu e vazut relationand cu omul obisnuit lucru care devien o problema pentru cel ce conduce partidul Muncii.
Israel Beiteinu
Avigdor Lieberman, liderul partidului cel mai nationalist-extremist din esichierul politic israelian este un politician de origine romana din Basarabia. In alegerile din 2006, Lieberman, sustinut de masa de evrei emigranti rusi, a obtinut 11 mandate. Partidul fondat de el s-a intarit in ultima vreme primindu-l in randurile sale pe Uzi Landau, unul din liderii prestigiosi ai Partidului Likud. Prezenta lui Landau ii confera Partidului “Israel Beitenu” un spor de legitimitate istorica si nationala. Platforma electorala a Partidului propune schimburi teritoriale (cedarea, de pilda, a orasului israelian Uhm el Fahem, locuit de arabi, contra alipirii la Israel a localitatii Ariel din Cisiordania, locuita numai de evrei). Se estimeaza dobandirea a circa 16 mandate de catre aceasta formatiune.
Shas
Practic nu e vorba de un partid cu structuri organizatorice similare altor partide politice, dar ponderea acestui partid in viata politica a Israelului e imensa. Aceasta pentru ca, uneori, nu e posibila formarea unui guvern stabil fara participarea deputatilor Shas la coalitia guvernamentala. “Partidul” asculta de sfaturile si deciziile Marelui Rabin Ovadia Iosef, autoritatea absoluta a ultraortodocsilor religiosi israelieni. Acesta l-a “uns” sef al Partidului Shas pe rabinul Eli Yishai care-si conditioneaza voturile de sporirea alocatiilor guvernamentale pentru familiile cu multi copii si pentru scolile religioase. Netanyahu a declarat ca “Shas” va fi primul partid cu care va face alianta Likud-ul dupa castigarea alegerilor. In noile alegeri, “Shas” ar putea obtine tot 12 mandate.
Partidele arabe
Nici populatia araba nu stie sa se uneasca pentru a-si apara mai bine interesele. “Hadas”, “Balad”, “Raam-Taal” si “Miscarea Islamica” ar putea cu usurinta sa castige peste 12 mandate parlamentare. Conflicte interne si orgolii nemasurate au impiedicat din totdeauna unirea populatiei arabe din Israel. Probabil ca nici de aceasta data nu va fi altfel. In plus, liderul carismatic si fondatorul Partidului Balad, fostul deputat Azami Bashaara, s-a auto-exilat sau a fost silit sa se exileze in Siria si nu mai candideaza. O curiozitate: evreul Dov Hanin candideaza pe o lista araba si are toate sansele sa obtina un mandat.

PS primele sondaje dupa iesirea de la urne

22:03 Channel 10     14 locuri Yisrael Beitenu (Haaretz)
22:03 Labor 13  mandate (Channel 10)
22:01 Yisrael Beiteinu  15  )(Channel 10)
22:00 Kadima  30 ; Likud 28 (Channel 10)
22:00 Ch. 2  Kadima 29 , Likud 27, Yisrael Beiteinu 15, Labor 13 (Ch. 2)
21:59 Ch.  Kadima 30 locuri (Ch. 1)
Advertisements

3 thoughts on “Alegeri in Israel

 1. rezultatele finale:

  Kadima – 28 de locuri
  Likud -27 locuri
  Israel Beitenu -15 locuri
  Partidul Muncii din Israel – 13 locuri
  Partidul ultrareligios Shass – 11 locuri.

 2. Kadima 28 mandate,Likud 27 . Israel Beitenu 15 mandates, Labor 13, Shas 11, United Arab List 4, United Torah Judaism 5, National Union 4, Hadash 4, Meretz 3, Bayit Hayehudi 3, Balad 3.
  In total exact 120.

 3. Dilema a luat sfarsit: presedintele Israelului. Shimon Peres l-a insarcinat, ieri, pe presedintele Partidului Likud cu formarea noului Guvern israelian. Practic, Likudul a obtinut doar 27 de mandate parlamentare, pe cand Partidul Kadima, de sub conducerea lui Tzipi Livni, inca ministru de Externe, are 28 de parlamentari in noul Knesset (Parlamentul israelian).
  Cu toate acestea, Netanyahu este sustinut de 65 de parlamentari (apartinand formatiilor politice de dreapta), asa ca el a primit investitura de constituire a Guvernului. Beniamin (Bibi) Netanyahu are la dispozitie 28 de zile pentru a alege ministrii, si daca nu reuseste, primeste o prelungire de inca doua saptamani. Daca in acest rastimp esueaza, Shimon Peres va acorda altui deputat sansa de a deveni premier.
  Varianta putin probabila, pentru ca nimic si nimeni nu-l mai poate impiedica pe Beniamin Netanyahu sa se aseze in fotoliul de premier.
  Iluzoria “uniune nationala”
  Presedintele Israelului, Shimon Peres, i-a convocat ieri dimineata pe Netanyahu si Livni si a incercat sa-i determine sa consimta la o guvernare comuna, eventual pe principiul unei rotatii. Initiativa lui Peres a fost criticata de unele cercuri politice care au pus intrebarea: de cand presedintele statului se ocupa de formarea Guvernului? El trebuie doar sa vada cine a castigat alegerile si sa-l investeasca pe castigator cu sarcina de a constitui Guvernul.
  Paradoxal, atat Netanyahu cat si Livni isi atribuie victoria in alegeri. Era evident insa ca Tzipi Livni nu are nicio sansa, asa ca Peres a renuntat sa mai medieze si i-a oferit lui Netanyahu sansa de a deveni pentru a doua oara prim-ministru in istoria tarii. Acest lucru a fost posibil datorita deciziei lui Avigdor Lieberman (“Israel Beitenu”) de a-l recomanda pe Netanyahu ca viitor premier.
  Presedintele Partidului “Israel Beitenu” a mentinut suspansul politic pana in ultima clipa, el nu s-a grabit sa anunte daca il sustine pe Netanyahu sau pe Livni, marindu-si astfel necontenit pretul aderarii la un lider sau la celalalt.
  Netanyahu va trebui sa-l rasplateasca pe Lieberman cu unul din cele trei mari portofolii ministeriale: Apararea, Externele sau Economia.
  Probleme cu SUA, UE si ONU
  Viitorul premier va avea insa o problema: niciuna din aceste functii nu i se va putea incredinta cu usurinta lui Lieberman: se va opune Consilierul Juridic al Guvernului! Nu poate fi numit in functia de ministru al Apararii un politician care a cerut candva bombardarea Barajului de la Assuan, care ar fi provocat moartea a milioane de egipteni; si nici postul de ministru de Externe nu i se potriveste unui om cunoscut pentru ura sa fata de arabi, iar in ce priveste postura de ministru al Economiei sau al Justitiei nu prea i-ar sta bine lui Lieberman pentru simplul motiv ca impotriva sa se afla in cercetarea Politiei cateva dosare de afaceri necurate si “albire de bani”.
  Dar cea mai grea dificultate pentru viitorul guvern de dreapta, condus de Beniamin Netanyahu, se anunta a fi relatiile cu Statele Unite, Uniunea Europeana si ONU. Netanyahu isi doreste un guvern de “uniune nationala”, care sa nu-l poata santaja cand va trebui sa demareze initiativele internationale de pace. Oricare grup din cei 65 de deputati de dreapta (Likud-27, Israel Beitenu-15, Shas-11, Haihud Haleumi- 4, Iaadut Hatora-5 si Habait Haleumi-3) va putea sa darame Guvernul in clipa in care Netanyahu va fi nevoit sa se abata de la principiile rigide ale platformei politice de dreapta.
  Tzipi Livni, viitoarea sefa a opozitiei, a declarat ieri: “Guvernul de dreapta al lui Netanyahu va produce daune Israelului”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s