Nominalizat la Oscar

Waltz with Bashir e primul film documentar de animatie al lui Ari Folman: o calatorie in tenebrele Beirutului de vest in timpul masacrelor de la Sabra si Chatila (septembrie 1982).

Se pare ca datorita unei erori de computer, cel care avea sa devina regizorul Ari Folman a fost recrutat in armata inainte sa aiba 17 ani. In 1982, dupa ce petrecem trei luni in Liban, presedintele lor ales, Bashir Jumail a fost asasinat chiar in ziua numirii sale. Dimineata urmatoare Folman ajunge in Beirutul de vest cu armata israeliana La numai trei zile dupa aceea, paraseste Beirutul de vest ca un om cu totul schimbat, dupa ce a asistat la masacrele atroce din taberele de refugiati Sabra si Shatila.

Dupa 20 de ani o intamplare faca sa renunte la decizia de a da uitarii acele momente: intr-o noapte, la un bar, un prieten vechi ii povesteste despre un cosmar care ii tot revine, in care e fugarit de 26 de caini aproape turbati. In fiecare noapte, acelasi numar de caini care il haituiesc.

Cei doi barbati ajung la concluzia ca visul i se trage de la misiunea la care au participat, ca militari israelieni, in primul Razboi din Liban de la inceputul anilor ’80, iar regizorul Ari isi da cu surprindere seama ca nu isi mai poate aduce aminte de nimic din acea perioada. Intrigat, se hotraraste sa se reintalneasca si sa stea de vorba cu fostii camarazi de lupta. Are nevoie sa descopere adevarul despre acele vremuri si despre el insusi.

Pe masura ce Ari intra mai adanc in misterul din care a facut parte, din memorie incep sa rasara imaginile de cosmar… Impactul intamplarilor este mult diminuat – prin natura documentarului – unul animat. Adica implicarea este una doar la nivel intelectual.

Asta pana cand, la final de documentar animat, regizorul ne furnizeaza imagini de arhiva cu trupuri mutilate de gloante, iar dintre ruinile cladirilor bombardate vedem si imaginea unui cap de copil prins intre daramaturi. Clar impactul e foarte puternic, dar schimbarea de registru nu face bine filmului per ansamblu. Cu toate acestea, un film cu o miza mai mare decat Persepolis-ul de anul trecut de la Cannes, film detinator al unui premiu special al juriului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s