Un presedinte pentru o comunitate innoita

La inceputul lui aprilie vor fii alegeri la comunitatea din Bucuresti.

Cam cum cred eu ca ar trebui sa fie acest presedinte.

Mai tanar, mai plin de dorinta de a face ceva nou si de a schimba in bine cat mai multe lucruri.

Apropiat si implicat in problemele varstnicilor care sunt majoritari in cadrul comunitatii.

Un om care sa stapaneasca engleza, sa nu fie strain nici de ebraica sau idis si in acelasi timp sa poata vorbi si scrie  corect si in limba romana.

Cineva care sa vina la sinagoga nu doar de sarbatori, cineva care sa si citeasca rugaciunile si care sa poata la nevoie sa conduca un serviciu religios.

Cunoscator al structurii birocratice a Ceb-ului si Fcer-ului si in relatii cordiale cu toti angajatii actuali.

Un om dedicat si preocupat care sa cunoasca problemele reale si sa isi doreasca sa le rezolve.

O persoana care sa isi propuna sa ofere tinerilor o oferta atractiva bazata atat pe traditia pozitiva a trecutului cat si pe multitudinea de optiuni si provocari pe care le ofera prezentul.

Cineva deschis ideilor si care asculta si pe altii.

Daca as cere sa fie capabil sa treaca peste tot felul de prejudecati si sentimente personale pentru a putea lua decizii beneficii intregi comunitati oare as cere deja prea mult?

Oare cine o fii?

Cred ca in aprilie nu se va alege doar presedintele Ceb dar oamenii vor alege daca isi doresc sa mai existe o comunitate a evreilor in Bucuresti. In ritmul actual e clar ca nu in mult timp nu va mai exista cor, serviciu religios regulat la sinagoga, cantina, etc.

Advertisements

36 thoughts on “Un presedinte pentru o comunitate innoita

 1. am primit si eu respectiva scrisoare de la comunitate. si cred ca o sa votez si eu de data asta.
  dar ar fi foarte bine daca am sti mai multe despre candidati, dincolo de evenimentele organizate. daca aflii ceva informatii, cred ca ar fi un subiect bun pentru viitoare postari.
  in afara de ceea ce ai scris – lucruri cu care sunt de acord – cred ca foarte importanta este capacitatea viitoarei echipe de conducere de a scrie proiecte eligibile si corect concepute, cu care sa castige finantari. existenta proiectelor sociale imi pare vitala, dar nu numai a lor. din cate stiu, banii de la Claim’s Conference, care formeaza o parte substantiala din bugetul Joint-ului, sunt pe terminate. pastrarea nemodificata a unui ‘business model’ in care resursele vin de la Joint, sunt utilizate de birocratia comunitatii si transmise spre membrii sub forma de bunuri si servicii poate conduce la o situatie foarte complicata.
  eu cred ca dezvoltarea unor noi proiecte va trebui sa fie o preocupare constanta pentru cei care vor conduce CEB.

 2. In aceste momente grele pentru FCER , CEB si omenire este foarte greu sa gasesti un manager care sa aiba capabilitatea sa faca ceva bun(maret) din nimic.
  Ca manager bun , in aceste momente , vad un om detasat de toate jocurile din cadrul CEB ului, de toate interesele meschine si un om care vede comunitatea(partea executiva) ca o institutie si nu ca o afacere de familie.

 3. sunt deacord cu Andy
  Dan vei primi de la FCER o brosura in legatura cu alegerile acolo vei afla programul
  Daca vei veni la toate cele 3 intalniri care vor avea loc vei cunoaste candidatii.
  Mult succes noului Presedinte al CEB oricare ar fi el

 4. Neaparat trebuie schimbat ceva in cadrul comunitatii Bucuresti. Aseara a fost sarbatorit “PURIM” -ul cu un “fast” (demn de o astfel de sarbatoare) care a lasat de dorit. Spectacolul a fost fara “umor” , textele de tot “rasul” si organizarea de 2 bani(cred ca e in ton cu recesiunea) .
  Chiar daca perioada e dificila un spectacol de nota 10 era usor de realizat. Din cate zicea si dl. Lazar , actorii au venit din placere si nu cu bani. Deci , a lipsit organizarea si o mana de manager care sa vada mult mai limpede pregatirea unei astfel de sarbatori.

  Si nu in ultimul rand asi vrea sa imi explice cineva cum a reusit sa calculeze CEB-ul ca se pot imparti 200 de humantasi la aproximativ 300 de persoane prezente la Sinagoga Mare.

 5. Si mai ales lipsa de interes asupra corului mare , care inainte era o mandrie a comunitatii, unde tinerii veneau cu bucurie si entuziasm . Numai un simplu telefon prin care ti se zice sa vi la repetitie, si nici o implicare a unui membru a comunitatii e greu sa ti in picioare ceva foarte firav precum corul.
  Cred (sunt convins ) ca in 2 ani CEB ul nu va mai avea cu ce sa sa mandreasca. O sa ne aducem cu totii aminte cu drag de aceste vremuri trecute.

 6. Faptul ca primul spectacol de Purim a fost unul din cele mai subtiri din ultimii ani nu poate fii atribuit complet conducerii Ceb. Nu ei au scris niste texte asa de captivante si nu ei le au interpretat de asa o maniera convingatoare.
  Ca au fost 2oo de humantasn la 300 de persoane inseamna ca au fost cu 200 de humantasn mai mult decat ma asteptam sa fie:).
  Fata de anii trecuti interesul organizatorilor a fost extrem de scazut. Au fost 2 spectacole fata de 3 anii trecuti, nu a mai fost nici o vizionare iar rezultatele se vad. Aceasta evidenta lipsa de suflu cred ca isi va avea in aprilie si efectul pe buletinele de vot pentru ca ce a fost ieri nu e permis sa se mai repete.
  Corul sper sa se tina in continuare in picioare desi in conditiile actuale cred ca e o dorinta din ce in ce mai greu de realizat.

 7. salutare tuturor

  draga David.. voi folosi blogul tau pentru a anunta pentru prima data in mod oficial ca am luat in cele din urma decizia de a candida pentru presedintia comunitatii evreilor din Bucuresti.

  David a mentionat un decalog (format din doar 9 puncte:) ) al criteriilor pe care ar trebui sa le indeplineasca un potential presedinte al comunitatii evreilor din Bucuresti. pot sa va spun cu toata seriozitatea ca indeplinesc in mod cert 8 din cele 9 criterii. si voi incepe cu singurul punct categoric slab: din pacate nu sunt in relatii cordiale cu cei din conducerea federatiei. dar, in schimb, am certitudinea ca am deplina capacitate de a rezolva aceasta mica problema in timpul cel mai scurt.

  hai sa vedem acum celelalte criterii enumerate de David:

  1. mai tanar sunt.. asta in mod cert :):):) eu am 29 de ani (fac in curand 30) iar ceilalti doi candidati puternici au 82, respectiv 76 de ani. dorinta de a schimba ceva in bine ma determina de multi ani sa raman implicat puternic in viata comunitara.

  2. problema varstnicilor o consider categoric prioritara in programul meu ca viitor presedinte. este una din misiunile de baza ale unei comunitati.. aceea de asigura evreilor in varsta un nivel de trai decent: servicii medicale de calitate, alimente, asistenta sociala, programe de socializare etc. respectul pentru cei in varsta ne-a caracterizat intotdeauna pe noi ca evrei si la nivelul unei comunitati el trebuie pus in prim plan printr-un program intens de asistenta.

  3. engleza o “stapanesc” destul e bine :)… ebraica o inteleg destul de bine.. si sunt pe drumul cel bun la nivelul de baza al conversatiei.. iar idishul il inteleg in masura in care am fost fortat sa-l prind din zbor cand bunicii de la targu neamt incercau sa-si spuna secretele intr-o limba pe care noi, cei doi nepoti, sa nu o intelegem 🙂

  4. la sinagoga incerc sa ajnug aproape in fiecare vineri seara, desi din pacate, nu reusesc intotdeauna. datorita bunicului meu si cursurilor de talmud tora din copilarie am invatat sa citesc rugaciunile iar datorita taberelor conduse de Sorin, Bianca, Edi, Mirela.. etc.. am invatat si cum sa conduc un serviciu religios.. in special cel din seara de Shabat.

  5. sunt foarte familiarizat cu structura birocratica (din pacate excesiv de birocratica in momentul acesta)

  6. problemele reale le cunosc foarte bine, mai ales prin prisma pozitiei pe care am ocupat-o in ultimii 4 ani, aceea de membru in comitetul director al federatiei, perioada in care a trebuit de multe ori sa particip la luarea unor decizii importante legate de viata comunitara din bucuresti, dar si prin implicarea mea directa in multe dintre programele derulate de jcc sau de fostul centru pedagogic.

  7. am fost primul care, din pozitia de planning manager a jcc-ului (2003-2006), am pornit pe drumul deschiderii vietii comunitare a tinerilor prin provocarea unei concurente reale la optiunile multiple din exterior. iar tot eu am fost cel care am semnalizat in mod categoric momentul in care am simtit ca aceasta directie devine periculoasa prin indepartarea drastica de traditiile trecutului. sunt exact in momentul in care imi doresc ca presedinte al comunitatii Bucuresti sa provoc rabinatul, jcc-ul si toti ceilalti factori implicati sa gasim impreuna solutia pentru ca tinerii sa-si redescopere bucuria de fi evrei si de a-si intelege traditiile chiar in conditiile secolului 21.

  8. da, sunt deschis ideilor.. si daca voi ajunge presedinte voi avea grija sa ma inconjor de oameni inteligenti, capabili si dornici de contribui cu idei, proiecte etc. voi acorda o prioritate motivarii si implicarii REALE a voluntarilor prin acordarea acestora si putere de decizie nu doar consultativa.

  9. ca orice om, am si prejudecati precum si resentimente fata de anumite persoane… dar dragi prieteni… fiti convinsi (iar cei care ma cunosc mai bine stiu acest lucru) ca eu nu sunt in stare sa fiu suparat pe cineva :).. intotdeauna interesul comun (in acest caz al comunitatii evreiesti) devine primordial si prioritar si voi face tot ce imi va sta in putere pentru ca acesta sa predomine.

  va invit pe toti… sa raspundeti singuri la intrebarea finala a lui David… “oare cine o fi?”

  astept din partea voastra intrebari, provocari.. si din partea celor pe care am reusit sa-i conving.. chiar sprijin!!! voi avea nevoie!!!

  va multumesc 🙂

 8. Felicitari Erwin pentru decizia luata si iti urez mult succes alaturi de sprijinul meu.
  Sunt convins ca a ta candidatura ofera cele mai mari sanse pentru a aduce viata evreiasca din Bucuresti la un nivel apropiat de ce ar trebui sa fie.
  Cred ca e o misiune plina de provocari insa alinierea vietii evreiesti din Bucuresti la un nivel comparabil cu cel din celelalate capitale europene e meritata de o comunitatate si un oras cu traditia si istoria Bucurestiului.

 9. @erwin
  felicitari pentru candidatura.

  @david
  mai intai, vreau sa te felicit si pe tine!
  ai reusit sa generezi un dialog prin ceea ce ai postat pe blog-ul tau; cred ca este un lucru foarte important.
  in postarea ta scriai:
  “Cred ca in aprilie nu se va alege doar presedintele Ceb dar oamenii vor alege daca isi doresc sa mai existe o comunitate a evreilor in Bucuresti. In ritmul actual e clar ca nu in mult timp nu va mai exista cor, serviciu religios regulat la sinagoga, cantina, etc.”
  atat de departe s-a ajuns?! chiar atat de grava este situatia?!
  in acest caz, mi-e teama ca niciun presedinte nu va putea face mare lucru fara implicarea membrilor comunitatii.
  important este insa sa existe un presedinte care sa doreasca acest lucru cu adevarat.
  nu-l cunosc pe Erwin, iar pe Dl. Lazar l-am vazut numai de la distanta.
  nu judec pe nimeni; vreau sa ma refer numai la viitor.
  daca vom avea un presedinte care vede intr-o astfel de pozitie doar o demnitate si o trambulina, atunci vai noua.
  daca insa viitorul presedinte va avea intelepciunea sa nu se creada buricul pamantului, va sti sa asculte si sa-i stranga alaturi de el pe toti cei care pot/vor sa faca ceva, atunci poate ca mai exista speranta!
  (desigur, acest comentariu este si un fel de ‘mea culpa’, caci eu nu am facut nimic pana acum.
  dar nici nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa fac ceva.)

  @andy
  200 de humentaschen la 300 de evrei?!
  oy vey!

  @silvian
  am primit o invitatie cu programul intalnirilor.

 10. wow… asta da campanie! Nici daca nu-l cunosteam pe erwin m-ar fi convins, iar avand in vedere ca il cunosc pot sa cofirm ca se potriveste descrierii. Incepe sa-mi para din ce in ce mai rau ca nu am drept de vot (inca) la Bucuresti.

  Singurul regret este ca infim din nr alegatorilor au acces la aceasta discutie.

  Apropo… stie cineva care e nr alegatorilor? Ar fi interesant de facut diferenta intre aceasta cifra si cei care vin -hai sa nu zic o data pe saptamana- dar macar o data pe luna la activitati comunitare sau la sinagoga. Din pacate eu estimez ca diferenta aceasta e foarte mare. Si totusi… cineva care intra in contact o data sau de doua ori pe an cu CEB are drept de vot, iar cineva care vine saptamanal la sinagoga, nu doar participa la programe comunitare, ci chiar “perform-eaza” unul – cursurile de Talmud Tora- nu are. Si asta din simplul motiv ca nu e in CEB de mai mult de sase luni. Minunate reguli!

 11. Poate vota orice membru al Ceb care are 18 ani si a platit cotizatia pe 2008. Pe lista am vazut ca erau vreo 2600.
  O intrebare buna e cati alegatori au fost pe lista la precedentele alegeri si cati din aceastia si-au exercitat dreptul de vot.
  Din pacate tu Magdutz nu vei putea vota aici insa trebuie sa vezi si partea buna, vei putea vota la Iasi.:)
  In alta ordine de idei nu stiu cum era pe vremuri comunitatea evreilor bucuresteni insa in momentul de fata cred ca sta pe niste baze extrem de firave. Imi este dat sa aud deseori drept argument pentru votarea unui sau altui candidat relatiile lui.
  Nu e vorba ca ar cunoaste multi membri ai comunitatii ci faptul ca ar cunoaste multa lume eventual lume importanta.
  Pe de o parte am mari indoieli privind la ceea ce inseamna azi o relatie serioasa. Fiecare isi vede interesul si cunoasterea ocazionala a unor persoane care la un moment dat in timp ocupa o anumita pozitie in sistemul atat de schimbator al sistemului politic romanesc nu poate fii sub nici o forma relevant in algebra:) functiei despre care se discuta in acest post si in comenturile aferente.
  Pe de alta parte vorbim de alegerea presedintelui Ceb, omul care poate fii cel ce va readuce viata comunitara evreiasca pe o linie de plutire sau despre cel ce va fii cunoscut drept ultimul presedinte a ceea ce era odata Ceb.

 12. Exact asta conteaza, viitorul! Fara sa neg trecutul si contributia septua si octogenarilor la fiintarea CEB, e timpul sa schimbam si sa reconstruim la nivelul sec. 21. Erwin este o solutie si mi se pare de bun simt. Intrebarea este: stie E. la ce s-ar inhama? Cred ca ii trebuie ajutorul si sprijinul fiecaruia dintre noi!

 13. Imi cer scuze pentru atitudinea pesimista care m-a cuprins, dar vreau sa subliniez si o alta perspectia a acestei situatii:

  Isi aminteste cineva de alegerile prezidentiale din 2000? Cand Iliescu a intrat cu Vadim in turul 2? Cum a castigat Iliescu? Datorita celor care au votat impotriva lui Vadim.

  Din pacate in CEB nu exista conceptul turului 2. Si si mai din pacate, din punctul meu de vedere, singurul mod de a scapa de “vadim-ul” CEB ar fi sa existe un singur contra candidat. In felul asta voturile impotriva nu se vor imparti la mai multi.

  E foarte onorabil sa ai idei, principii, sa votezi responsabil si asa mai departe. Dar din pacate oamenilor le e mult mai usor sa lupte impotriva decat pentru ceva. Se lupta impotriva antisemitismului, impotriva nedreptatii, impotriva criminalitatii, impotriva poluarii, impotriva a tot ce nu ne place.

  Maine se definitiveaza listele cu candidati. Si poate ar trebui sa subliniat ca se mai aleg si vicepresedintele si secretarul CEB, pentru ca pana acum s-a vorbit doar de presedinte, dar pentru schimbari in bine e nevoie de o intreaga echipa. Sunt convinsa ca va urma o campanie tumultoasa si plina de surprize. Va fi o mare responsabilitate pentru castigatori, dar cred ca e o responsabilitate importanta si doar sa candidezi. Data fiind situatia actuala a comunitatii si nevoia disperata de schimbare, cred ca pentru a intra intr-o astfel de lupta trebuie sa ai – daca nu certitudinea ca vei castiga – macar sanse uriase, pentru ca altfel e pacat ca se epuizeze niste voturi de tipul “impotriva”

 14. Dupa o discutie cu David am constatat ca am fost prea metaforica asa ca voi oferi o legenda

  Vadim = Lazar

  Presupunand in modul cel mai optimist ca optinuile vor fi 40 pt, 60 impotriva, o posibilitate de clasament ar fi 40, 30, 30. Turul 2 nu exista asa ca cel care are 40 castiga. Daca va fi o lupta unul la unul, cel cu 60 castiga.

  Nu vreau sa desconsider total toata munca lui David de a ma convinge ca exista principii, responsabilitate etc, asa ca recunosc ca exista posibilitatea sa nu fie asa. Poate avem noroc si iese bine. Nu zic ca e imposibil, ci doar ca e foarte putin probabil si avand in vedere care e miza, we need all the chances we can get.

 15. Raman la parerea ca adevaratul vadim al acestor alegeri e indiferenta. E posibil sa iasa un candidat care sa aiba rezultate chiar si mai slabe decat pana in prezent asa ca trebuie ca fiecare sa judece cu maxima precautie.
  Cred ca e complet gresit sa atribuim unei persoane o influenta decisiva asupra starii de fapt de astazi.
  Pana acum comunitatea bucuresteana a functionat mai mult din inertie. O inertie de toti agreata si incurajata. Decizille nu se luau cu consultarea macar formala a oamenilor situatie care isi primeste acum consecintele. Insa inertia asta are acum o forta apropiata de zero astfel incat reperele de baza odinioara serviciul religios, corul etc par azi a merge cu pasi siguri spre disparitie.
  Pana acum indiferenta membrilor comunitatii era mai usor purtata de acestia prin faptul ca aveau mica iluzie ca ce trebuie facut se face si fara implicarea lor.
  Eu ma tem de o separare radicala a Ceb-ului de membrii Ceb-ului si anume Ceb-ul sa ramana un administrator de imobile, un angajator comod si un organizator de evenimente onorate de participarea vreunui functionar din primarie sau din cine stie ce minister iar membrii Ceb-ului sa devina cumaparatori de matza si participanti sporadici la actiunile Habad-ului.
  Cred ca miza adevarata a acestor alegeri e alegerea fiecaruia privind aderenta reala la problemele acestei comunitati acest demers putandu-se realiza bineinteles doar printr-o comunicare deschisa, sincera si constructiva cu echipa care va purta pe umeri deosebit de dificila sarcina de a readuce pe o linie de plutire viata comunitara bucuresteana.

 16. Citesc cu o mare durere in suflet si sunt destul de revoltat de cuvintele citite mai sus. Sincer, nu ma asteptam la o comparatie atat de josnica si rautacioasa la dnul. Lazar, prin asocierea cu Vadim(pe care eu il vad ca un Haman).
  Nu stiu daca se stie cati ani a fost dl. Lazar presedinte si cate lucruri a facut el ptr. comunitate. Credeti ca o asemanare cu Vadim, este o descriere perfecta a activitatii lui?
  Nu stiu cati ani v -ati petrecut in aceasta comunitate si la cate evenimente (bune sau rele) ati participat, unii sunt de cateva luni, altii de ani, dar imi este foarte greu sa cred ca dl Lazar este Vadim(Haman) -ul comunitatii Bucuresti. Cred ca cei mai in masura sa faca aceste afirmatii sunt membri CEB ului si oamenii care au interactionat cu Dl Lazar ani intregi.
  Si eu sunt de parere ca dl Lazar nu mai poate conduce aceasta comunitate, nemaifiind la o varsta care sa-i permita, dar nici sa-l aruncam la gunoi si sa-l tavalim in mizerie nu sunt de acord.
  Nu inteleg de ce unii evrei care nu sunt membrii acestei comunitatii fac afirmatii bazate pe evenimente si intamplari la care nu au participat, ci bazate pe spusele altor persoane, care din intamplare sau voit mai schimba si adevarul.
  Cred ca este o ocazie sa petreci ceva timp alaturi de dl Lazar ,nu ca presedinte ci ca om, ca sa vezi cat de multe poti invata de la dansul.

  Din curioziatate as vrea sa stiu macar doua, trei argumente prin care s-a ajuns la concluzia de mai sus, si anume:
  “Vadim = Lazar ”
  Sunt convins ca se bazeaza pe fapte reale si nu vorbe.

 17. Atitudini care trebuie sa dispara!
  Am fost astazi sa platesc contributia pentru 2009. La usa biroului, afara, pe coridor, salariata isi savura cafeaua si tigara (probabil – conform fisei postului) si in consecinta, m-a rugat sa astept. M-a intrebat daca sunt membra a comunitatii, pentru ca nu ma cunostea! Nici eu pe dumneaei! Am declarat ca am ceva restante la plata, din anii trecuti si concluzia a fost ca ori platesc tot, ori nimic si in consecinta – nu voi mai fi membra a comunitatii si nu voi mai primi prin posta nicio instiintare privind viata comunitara.
  Recunosc – sunt vinovata, nu mi-am platit la timp contributia ( poate am avut motive obiective), dar daca neaparat, aceasta este conditia sine qua non de a apartine comunitatii evreiesti din Romania si daca un functionar hotaraste asta, atunci ceva nu este in regula. Ceva trebuie schimbat. Un lucru mic – mic de tot – printre toate celelalte mai insemnate.

 18. Referitor la Vadim, fara sa devin prea metaforic cred ca vadimul pentru noi e un fel de sperietoare inofensiva. Vadimul e cineva care a gresit ceva sau clar nu are mereu un comportament dorit, insa vadimul devine “valoros” prin faptul ca determina o mobilizare impotriva sa.
  Pentru unii e Lazar vadimul, pentru altii Jcc-ul, pentru altii Habad-ul. La un moment dat nu se mai stie exact de ce e asa o sperietoare si trebuie sa fim uniti impotriva sa.
  M-am speriat zilele trecute cand am citit un coment la o poza pe facebook referitoare la participarea unor persoane de la Jcc la o activitate la sinagoga. Socant era ca persoana era uimita de aceasta treaba, iar mai socant e ca persoana nu mai traieste in Bucuresti. Speram ca orgoliile astea traiesc in mediul bucurestean doar, dar se pare ca m-am inselat.
  Ce mi se pare cel mai de speriat e ca desi persoana clar nu concepea sa participe la vreo actiune a celeilalte tabere, nu putea nici sa-si imagineze ca cineva din cealalta parte sa participe la o actiune din propria tabara.
  Iar ca sa inchei, alegerile sunt clare Vine la vot cui ii pasa si voteaza cum crede. Cine iese reprezinta cea mai mare parte a votantilor asa ca are deplina legitimitate.

 19. Aceaste reguli cu platitul contributiei la Comunitatea din care faci parte sunt de ani de zile inca de pe timpul Rav Rosen. Aceste sume sunt simbolice si nu implica toate chieltuielile comunitatii.
  Ca sa fi membru a comunitatii evreilor si cand alegi sa fi sub “umbrela ” ei , cred ca este normal sa te supui regulilor ei .
  Exista un cod de reguli care face sa functioneze aceasta comunitate. Cand alegem sa facem parte din ea trebuie sa ne supunem(ghidam) si lor.
  Deci, nu functionarul este cel care hoataraste daca esti sau nu memebru a comunitatii , ci se supune regulilor de comun acceptate de toti membrii.
  Intradevar dreptul a fi evreu nu ti-l poate lua nimeni.

 20. Andy, inainte sa faci asa o tragedie poate ar fi fost cazul sa pui o intrebare – pe care de altfel ai pus-o abia la sfarsit.

  Sunt doar de cateva luni in Bucuresti, singura interactiunea cu Dl Lazar a fost la sarbatori atunci cand el anunta tinerii din cor – singurii tineri implicati in vreun fel in spectacol ca au timp doar pt 2 cantece, indiferent de cate au pregatit ei (de Tu Bishvat) si indiferent de faptul ca au fost lasati ultimii in program desi cei din corul mic au doar cativa ani si au stat de la 6:30 sau 7 de cand a inceput pana dupa 9 seara.

  Comparatia cu Vadim era strict pe criteriul de ne-popularitate si de faptul ca multi nu si-l mai doresc presedinte si in consecinta nu vor vota neaparat pt un alt candidat, ci impotriva acestuia.

  Imi pare rau ca te-am oripilat asa. Sper sa iti revii curand.

 21. nici eu nu pot fi de acord cu formule de tipul “Lazar=Vadim”.
  mai intai, pentru ca este complet nedreapta fata de Dl. Lazar.
  apoi, pentru ca banalizeaza ceea ce reprezinta Vadim.

  am primit si eu brosura de la comunitate.
  “Pentru functiile de presedinte, vicepresedinte si secretar, candidatii vor fi de etnie evreiasca conform Halaha, etc..
  Pentru calitatea de membru in Comitetul de Conducere candidatii pot fi si persoane cu ascendenta evreiasca (tata sau bunic evreu).”
  imi pare foarte rau, dar pentru mine prezenta unui goi in conducerea CEB este inacceptabila.
  sunt sigur ca respectivele persoane sunt absolut onorabile si ca pot fi invitate sa participe la diverite activitati ale comunitatii, fara a fi membri in conducere.
  va invit sa reflectati la consecintele alegerii unui goi in conducerea unei comunitati evreiesti.
  va mai putea fi numita CEB o comunitate evreiasca in adevaratul sens al cuvantului?
  sau va trebui sa ne raportam la aceasta organizatie ca la un ONG interesat de problemele evreilor si ale persoanelor cu ascendenta evreiasca?
  stiu ca am deschis un subiect impopular, dar …

 22. Dane, buletinul informativ a fost trimis de Federatie nu de comunitate
  Exista o echipa formata din presedinte,vicepresedinte si secretar care toti sunt evrei halahic iar cei pe care ei o sa ii sustina pentru comitet vor fi de asemenea evrei halahic
  fiecare e liber sa voteze pe cine vrea

 23. Am stat mult sa ma gandesc, daca sa raspund sau nu comment -ului primit ca raspuns de la Magda. Sincer ma asteptam la un raspuns mult mai inteligent si cu exemple la obiect, prin care sa argumenteze cu evenimente “tragice” comparatia facuta.
  Sincer nu m-a oripilat ci super dezamagit reactia Magdei.

  ps: Programul de sarbatori este cam acelasi de ani de zile si intotdeauna corul canta la sfarsit, cel putin de 4 ani de cand eu sunt aici. Bogdan mereu a chemat lumea cu 15 minute inainte de evenimente ca sa nu apara probleme din cauza traficului aglomerat din Bucuresti.

 24. Suntem evrei si asa suntem putim hai sa fim uniti.
  Ce va fi la alegeri vom vedea, suntem liberi sa votam ce vrem numai sa nu lasam sa fim cumparati.
  Doar suntem frati si surori
  TRAIASCA CORURILE REUNITE !!!!!

 25. Am stat mult pe ganduri daca sa introduc parerile mele sau nu.
  Pentru ca m-am hotarat sa ma implic cat mai activ in luarea deciziilor in comunitate, concurand la postul de vicepresedinte CEB cred ca e bine sa imi exprim aceste pareri.
  In primul rand atunci cand observam ca ceva nu merge trebuie sa incercam sa rezolvam problema. Adica doamna cu cotizatia trebuia sa se duca sa il caute pe dl. presedinte si sa lamureasca problema. Cotizatia este o suma simbolica 36 lei de famile pe an in 2008. In trecut, perioada interbelica, si chiar mai demult, aceasta cotizatie era un anumit procent din veniturile familiei. In Germania astazi cred ca este 10% si se percepe automat cu impozitul pe salariu , lunar, apoi este virat de catre stat la comunitate. Tot i8n Germania daca ai cumva nevoie de un loc de veci si nu ai fost membru de comunitate trebuie sa platesti pe un numar de ani in urma, cred ca 5. Si sumele nu sunt de neglijat. Revenind la Romania cotizatia este dovada adeziunii fiecarei persoane la Comunitatea evreilor. Daca cineva nu poate plati aceasta suma din motive economice, nu are bani, face o cerere si ori i se micoreaza cotizatia la o suma pe care o poate achita, ori i se da un ajutor din partea comunitatii cat cotizata, si acea persoana isi achita aceasta obligatie.
  Daca stam si discutam doar nu se rezolva nimic.
  Seful acelei doamne care trebuia sa va explice asta nu stie ca ea va vorbit nepoliticos si din aceasta cauza va-ti indepartat de comunitate.
  In legatura cu componenta comitetului de Bucuresti obligatoriu halahic sau nu. Atunci cand o treime din comunitate este nehalahic, nu exista cursuri/programe regulate de ghiur, este foarte greu sa spun ca acesti membrii au numai datorii nu si drepturi. Adica dreptul sa ia parte la deciziile din comunitate. In fond aceste pareri se pot exprima direct la vot. Acei membrii pe care nu ii doresti nu ii votezi. Si mai este o solutie: faci o petitie la conducerea comunitatii/ a federatiei in care iti exprimi parerea si eventual aceasta hartie o mai semneaza alti membrii ai comunitatii care au aceeasi parere.
  Din pacate societatea nu ne-a incurajat sa luam atitudine in diferite situatii.
  Cred ca schimbarea trebuie sa inceapa cu fiecare dintre noi. Si sunt sigura ca se va schimba ceva.
  Poate sunt o optimista, dar eu asta incerc. De cand lucrez in federatie nu pot sa ma laud ca am schimbat lumea dar macar am incercat sa descalcesc care sunt itele birocratei si i-am ajutat si pe altii sa o faca, am scris niste scrisori atunci cand am crezut5 ca ajuta. In general se da mai greu un raspuns nepoliticos in scris.
  Sper ca la aceste alegeri isi vor exprima cati mai muti membrii parerea.

 26. Ma “surprinde placut” sa vad un numar tot mai mare de oameni entuziasti care inca cred ca se poate face ceva pe cale obisnuita. Ma “surprinde placut ” naivitatea cu care se abordeaza problemele. Cum ar fii cea pusa de Delia. Intimplator cred ca functionara chiar daca statea si isi bea cafeau de ora 9 sau 10 avea dreptate. Cum sa se stie cine sint membrii comunitatii?! daca nu platesc cotizatii. Ginditi-va ca ma abonez la un periodic si incetez sa mai platesc abonamentul….
  Dar, problema este cu totul alta si anume ce sa “hotarit la Yalta”? Domnilor si D-lor, treziti-va unde traiti. Aveti elan veniti in Israel sa-l consumati. Si apropo “dragi evrei” unde erati acum nu mai departe de 20 de ani, nu vorbesc de acum 30 de ani cind cautam “cu luminarea” tineri care sa vina la cor, care sa vina la comunitate?! Adevart ca majortitatea erati mici, dar era atunci un cor de copii mici formidabil-datorita lui , a rabinului Rozen, la fel si un cor de tineri formidabil condus de Izu Got(escu), era un ansamblu numit “Menora” care prin pasiunea si devotatmentul maestrului Malineanu (nu stiu daca mai traieste) era si el FORMIDABIL.
  Este usor sa jignesti, Magda, a-l asemui pe d-l Lazar cu Vadim vadeste superficialitate in gindire si o necunoastere crasa a persoanei. Eu l-am cunoscut ca membru al comunitati la sfirsitul anilor ’70. A fost un om devotat si nunumai el au fost si altii care au avut de dus o lupta grea cu VADIMII adevarati care erau sub protectia lui Ceausescu si nu puteai sa iei atitudine impotriva lor pentru ca imediat se primea un “telefon de sus” pe un ton rastit ca evreii isi iau “nasul la purtare” si se baga in treburile “de partid si de stat”. De aceea parintii vostrii si noi de astazi trebuie sa recunoastem curajul deosebit al rabinului Rozen de a tine piept acestor VADIMI.
  Tot ce s-a incercat sa se spuna si se incearca sa se spuna pe seama lui (sint rautati gratuite) nu isi au baza si nu se dovedesc in perspectiva istoriei.
  Comunitatea exista datorita rabinului Rozen, Ceausescu a avut un plan diabolic de distrugere! totala! a ei. Deci faptul ca aveti astazi despre ce sa discutati si sa fiti in discordanta, aduceti-va aminte totdeauna de acesta posibilitate care v-a deschis-o rabinul Rozen si toti acei “dinozauri” care astazi va stau in cale.
  Tagore spunea odata intr-o cugetare celebra “sa va aduceti aminte totdeauna de piciorul lampii care v-a dat lumina”

 27. Mirela, nu este normal sa te duci cu jalba in protap la persoana din varful piramidei. Eficient este ca fiecare angajat, la nivelul sau de competenta, sa isi faca treaba decent si cu profesionalism. Micul incident m-a deranjat foarte tare, ca si altele trecute, caci atunci cand te prezinti serios si cu cele mai bune intentii (recte – sa platesc) – nu-ti pica bine un tratament comportamental si verbal total deplasat. Vin dintr-o experienta profesionala in care am fost obisnuita sa-mi fac treaba cat mai bine, cu dedicatie, sa respect si sa fiu respectata pe masura. Imi pare rau ca s-a inteles gresit luarea mea de atitudine impotriva unei situatii cu care probabil s-au confruntat si altii, dar au tacut: ca deh, tacerea este starea cu care ne-am obisnuit prea mult. In rest, succes si numai bine pentru noi toti!

 28. Hm… din intamplare eu sunt unul din cei ce era in cor, incepand nu cu acum 30 de ani , dar acum 25 de ani da. Intai in corul mic, dupa care in corul mare. Imi aduc foarte bine aminte de faptul ca acele coruri nu duceau deloc lipsa de participanti, ba chiar dimpotriva.

  Si faptul ca acum aceste coruri au ajuns doar o umbra a ceea ce erau odata e, in foarte mare masura, “datorat” presedintelui actual al acestei comunitati. A lipsei de respect si consideratie cu care ii trateaza pe copii, pe parintii lor, pe tineri si, dincolo de problema corurilor, fata de intreaga comunitate.

  A fost un om care nu a “aparut” cu adevarat decat dupa ce Sef Rabinul Moses ROsen (z”l) a trecut in nefiinta si a reusit sa se “desfasoare”.

  A reusit sa se autointituleze “presedinte” al comunitatii din Bucuresti, a reusit sa manipuleze precedentele alegeri, ba chiar sa le fraudeze.

  A reusit sa nu faca nimic pentru aceasta comunitate care, practic, in acest moment nu mai exista, in mare parte datorita lui.
  Permanent s-a impotrivit (si din pacate de multe ori cu succes) celor care au dorit sa aduca un suflu nou in comunitate, celor care au incercat sa reinvie aici, in Bucuresti, traditia unei adevarate comunitati evreiesti.

  Dar, chiar si daca nici unul din aceste lucruri nu s-ar fi intamplat, tot e timpul sa se dea deoparte, din simplul fapt ca e complet rupt de adevaratele nevoi ale acestei comunitati, ca si de timpurile pe care le traim.

  Un lider care este cu adevarat un lider stie cand e timpul sa se retraga. Dar, din pacate, Dl. Lazar nu este, nu a fost si nu va fi niciodata un lider. Si nici nu se va da deoparte de bunavoie, pentru ca stie ca fara aceasta functie el va redeveni ceea ce a fost si inainte de a o acapara, si anume un nimeni.

  Sub conducerea sa comunitatea din Bucuresti a ajuns sa fie o umbra, si se indreapta cu pasi repezi spre moarte clinica. E timpul pentru altceva. Si mi-e foarte greu sa cred ca acest altceva poate fi mai rau decat dezastrul si indiferenta fata de oameni care este acum.

  Asa cum Cromwell a spus Parlamentului corupt: “Ai stat prea mult aici, pentru putinul bine pe care il faceai. Pleaca, iti spun, si lasa-ne sa te uitam. In numele Domnului, te du!”

  PS. Domnule Ernest, in primul rand aici nu e vorba de Eminenta Sa, si nimeni nu l-a atacat pe el. Si doi, referitor la situatia de acum, si de liderii de acum ai comunnitatii evreiesti au dreptul sa-si exprime opinia cei care sunt membrii sai ACUM.

 29. Edi, dreptul sa se exprime il are oricine. Insa ceva miez au spusele tale: Nu stiu cat este de corect, insa, sa fi plecat de ani si ani, si apoi sa sustii pe cineva la o functie, doar pentru ca ai trait candva aici.

 30. Dragii mei, am recitit ce a scris Ernest si nu am sesizat sa il fii sustinut pe cineva la vreo functie. El scria despre un om la vreo 50 de ani care era preocupat de bunul mers al unei comunitati care avea atunci o conducere puternica si darza ce facea fata unor situatii dificile. Un om care chiar daca nu stie sa se retraga cu decenta, trebuie judecat si raportat la faptele sale din floarea varstei si nu din amurgul vietii.
  Oamenii se schimba in timp si din pacate nu toti stiu cand e timpul sa lase locul altora mai tineri si mai determinati.
  Sper ca noi sa avem la timpul nostru aceasta stiinta.
  Cat despre functionara accea care nu prea era convinsa daca Delia e membra a comunitatii, imi exprim admiratia pentru ea. Daca ii cunoaste pe ceilalti 2600 de membri ai comunitatii si doar pe Delia a scapat-o din vedere chiar ca merita un spor ceva.

 31. Vad ca exista o preocupare, mai ales in randul celor tineri, pentru aceste alegeri.
  Voi incerca sa ma tin la curent prin aceasta frumos construita pagina. Pentru cei ce vor sa vada ce si cum despre mine si candidatura mea la presedintia CEB, va invit pe “blog”-ul meu – mult prea putin dezvo;tat decat acesta:
  sonnenfeld.ro

 32. Am citit cu interes fiecare comment si stau si ma intreb ce inseamna ca alegerile trecute au fost fraudate si ca fosti precedenti presedinti s-au “autonumit” in functia de conducere a CEB ului.
  Aceste afirmatii, daca sunt adevarate, sunt foarte dureroase si arata o lipsa de responsabilitate a celor care au tainuit aceste lucruri si nu le da dreptul de a tipa dupa ani de zile : “uite hotii”.
  Exista un for superior in cadrul ierarhiei comunitatii, care supravegheaza aceste alegeri(FCER) care are posibilitatea de a verifica toate informatiile primite si de a retrage dreptul unui om sa fie presedinte a unei comunitatii. Sper sa nu ajungem la o “conspiratie generala” in cadrul CEB , FCER…. .
  Deja sunt obisnuit sa aud afirmatia: ” Evreii sunt de vina:))” .

 33. Am ramas si eu intrigat de faptul ca alegerile precedente sunt considerate drept destul de necusher.
  Pe de alta parte efectul e insa de admiratie(evident nu pozitiva) fata de un om care reuseste la o varsta respectabila sa manipuleze un intreg sistem de vot si sa treaca peste un intreg sistem aparent elaborat de supraveghere a acestui proces si de compatimire pentru un sistem croit doar pe masura celui care conduce si nu pe masura celor ce sunt condusi.
  N-as vrea sa dezbatem la nesfarsit subiectul acesta. Raman curios cum e posibil ca un singur om sa reuseasca o asemenea performanta de a se mentine in fruntea unei comunitati desi aparent comunitatea nu e de partea sa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s