Hanukiada 2009

Hanukiada pentru cei ce nu cunosc e un obicei prezent de zeci de ani in Romania (nu stiu sa fie si prin alte parti) in care in cele opt zile ale sarbatorii de Hanuca, o delegatie oficiala a conducerii (sau mai multe delegatii) se deplaseaza in orasele in care exista comunitati evreiesti si in care se sarbatoreste Hanuca celebrand alaturi de comunitatea locala.
Hanuca pentru cei ce nu cunosc e o sarbatoare a luminii si minunii. Nu voi relata aici ce s-a intamplat demult ci minunile si lumina creata in aceste zile chiar in timpul Hanukiadei.
Cand eram mic eram in postura celui care astepta in frig sosirea delegatiei nestiind cand isi vor face aparitia (telefoanele mobile au aparut mai recent:D) dar acum rolurile s-au inversat si am ajuns sa fac si eu parte din grupul care face aceasta deplasare. Numarul de comunitati functionale s-a redus, intensitatea cu care e celebrata Hanuca a scazut si ea, insa dorinta si bucuria de a sarbatori naste evenimente pline de caldura, lumina si emotie. Pe un frig patrunzator, pe o ninsoare frumoasa insa problematica pentru unii, in ciuda intarzierilor nedorite insa constante ale oaspetilor, oamenii din comunitate oriunde ar fi ea sunt prezenti la unul din cele mai importante prilejuri de bucurie evreiasca ce le-a ramas.
Prima oprire si poate cea mai festiva a fost la Piatra Neamt. Aici a avut loc ceremonia de reinaugurare a Sinagogii din Piatra Neamt. Aceasta sinagoga este unica prin vechimea sa, prin faptul ca e construita din lemn si prin faptul ca aici se povesteste ca aici ar fi trait si s-ar fii rugat Baal Şem Tov.
Reinaugurarea care a dat o alta infatisare vechii sinagogi a fost facuta in prezenta celor mai importante personalitatii ale lumii evreiesti din Romania de astazi.
Procesiunea a fost urmata de celebrarea sarbatorii de Hanuca in sinagoga mai noua si mai incapatoare aflata in imediata apropiere. Gogosi aduse tocmai din Israel si alte delicioase bucate traditionale au incheiat evenimentul de la sinagoga al carui moment artistic realizat de elevi talentati ai urbei 😀 a impresionat intreaga asistenta.
Sala aproape plina a ascultat insa cu atentie si discursurile conducatorilor comunitatii locale si ai federatiei, dar si pe al ambasadorului Israelului si a unor delegati din orasul israelian infratit cu Piatra Neamt.
Marti parcursul Hanukiadei a bifat Botosaniul si Iasul. Ambele ceremonii au inceput cu o regratabila si deloc negiljabila intarziere datorata schimbarii vremii si zapezii atat de frumoase de altfel. La Botosani intr-o sinagoga superba dar infrigurata comunitatea locala a asteptat cu stoicism si s-a bucurat de o ceremonie scurta insa care a incalzit inimile tuturor celor prezenti acolo. Chiar si pentru putin timp dar in cel mai bun timp posibil viata evreiasca a renascut aducand celor din sala in suflet acel ceva de care aveau nevoie.
Periplul a continuat la Iasi la teatrul Luceafarul. Un specacol care nu va fi uitat de cei prezenti in sala.
Corul iesean al comunitatii evreiesti cu o prezenta numerica frumoasa (la care s-a adaugat si subsemnatul) a interpretat cantecele fermecatoare traditionale insa cu voci nu foarte puternice. Cu o voce puternica o doamna cu o bluza verde cu curaj mult si talent nu asa mult a interpretat 2 cantece din repertoriul romanesc care nu vor fii usor uitate de nici un spectator din sala. Finalul a cuprins o interpretare plina de patos si culoare a unui ansamblu de dansuri traditionale ale etniei rome.
O constanta e acestor evenimente a fost o mica recapitulare a celor mai puternice incercari si realizari ale comunitatii in ultimul an si anuntarea celui mai important eveniment al anului viitor si anume congresul federatiei care va creiona jaloanele viitorului comunitar al etniei noastre si la care congres actuala conducere a decis sa candideze din nou pentru a continua misiunea asumata cum cinci ani.
A treia zi a drumetiei a pornit dintr-un Iasi superb inzapezit catre Suceava. Aici o comunitate restransa in sediul primitor si calduros a gazduit o ceremonie plina de emotie si bucurie. Alaturi de varstnicii cu care eram peste tot obisnuiti aici 2 copilasi care inca nu sunt prea obisnuiti cu mersul biped au readus speranta ca viitorul comunitar nu e asa sumbru sau ca cel putin el se mai poate amana.
Hanukiada in sine poate fii considerata o minune. In ciuda tuturor conditiilor potrivnice evenimentul se desfasoara in continuare an de an si produce o veritabila bucurie in sufletele tuturor angrenati in ea atat cei care participa ca oaspeti sau gazde, ca simpli enoriasi, oficialitati sau prieteni apropiati ai evreilor sau culturii iudaice.

PS: postul va fii updatat multimedia si va primi un post continuare pe care il intuiesc ca merita interes.

Advertisements

2 thoughts on “Hanukiada 2009

  1. imi pare rau ca nu am putut veni cu voi. se pare ca a fost/este o hanukiada speciala. inteleg ca silvian nu a cantat?
    altfel inteleg ca a inceput in forta campania electorala, totul este sa nu se fofileze voturi ca pe 6 decembrie.
    Bafta si cvedeti sa nu va inzapeziti pe acolo!!!

  2. Nu ne-am inzapezit dar nici departe nu suntem. Intampinam ceva impedimente tehnice care pun sub semnul intrebarii modul in care va ontinua acest demers. Din traseul anuntat initial deja cateva puncte au fost anulate.
    Vom vedea daca se vor anula si altele sau daca din cele anulate unele vor reveni pe lista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s