Hanuka la Oradea

Despre evreii din Oradea, modul in care acestia s-a scris si se va mai scrie mult. Pentru cel ce nu a apucat sa citeasca despre acest subiect este suficienta o vizita in centrul Oradei pentru a intelege un crampei din ce au insemnat evreii pentru istoria acestui oras.
Comunitatea evreiască orădeană a fost cea mai activă, atât din punct de vedere comercial cât şi cultural, în tot Imperiul Austro-Ungar.Imperiul nu mai exista acum dar se poate spune ca astazi comunitatea din Oradea e cea mai activa din Romania. Un cor destoinic, o formatie de klezmeri entuziasmanta, o cantina ramasa in suflet, un centru comunitar evreiesc pus la punct, o sinagoga functionala calduroasa atat la propriu cat si la figurat, alte 2 sinagogi nefunctionale in imediata apropiere care vorbesc de la sine despre ce comunitate evreiasca a fost aici candva, un rabin de calibru adus cu greu dar care reuseste sa inchege intr-un mod inteligent si fermecator comunitatea, toate acestea pun comunitatea oradeana pe un prim loc de cinste in randul comunitatilor din Romania.
Ceremonia din aceasta sambata a cuprins o serie de discursuri ale presedintelui comunitatii oradene, comunitatii bucurestene, federatiei si rabinului oradean.Alaturi de acestea au urmat acordarea Ordinului „Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Cavaler domnului ing. Felix Koppelman si domnului ing. Ionel Schlesinger care nu au putut ajunge la ceremonia de la Cotroceni de acum o luna cand a fost ceremonia oficiala precum si acordarea de medalii de prieten al evreilor viceprimarului din Oradea si conducatorilor celorlalte culte religioase importante din localitate.
Seara s-a incheiat cu un spectacol al corului si cu o reprezentatie de exceptie a formatiei de klezmeri HAKESHET KLEZMER BAND cu solista deja binecunoscuta prin vocea excelenta Kati Kovari.
Gogosile oferite apoi au pus punct unei seri friguroase afara insa infocata inauntru,
Transmisia live de pe live.jewish.ro a oferit lumii intregi acces la acest eveniment deosebit.
Hanuca s-a incheiat, lumina pe care a generat-o va ramane in suflete.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s