Cum sa ne ferim de agentii imobiliare?

Agentia imobiliara reprezinta o afacere banoasa care profitand de un domeniu unde se invart sume serioase reuseste cu un efort mediu sa produca sume frumoase.
Comisionul agentiei se situeaza de obicei in jurul a 3% in cazul vanzarii si cel putin o jumatate de chirie in cazul inchirierii.
Rezulta un comision de 6% cand si cumparatorul si vanzatorul platesc comision (la o tranzactie de 50 000 euro rezulta un castig imedita de 3000 Euro) iar la inchiriere cel putin un 4% ( in cel mai fericit caz).
Ce face un agent imobiliar?
In practica intermediaza intre cerere si oferta. Cererea si oferta ar dori in esenta sa se intalneasca singure, fara intermediar.
Atunci agentul publica pentru fiecare anunt real aparut de la proprietar mai multe anunturi asemanatoare iar pentru un om ocupat care suna la 10 numere din ziar si da peste 8 agentii apare ideea ca majoritatea vanzatorilor doresc sa fie reprezentati de o agentie.
la randul lui vanzatorul dupa ce publica o saptamana anuntul vazand ca e contactat destul de des de agentii nu mai publica asa de insistent anuntul lasand pe mana asa zisilor profesionisti interesati gasirea unui cumparator.
Depistarea ofertei reale din piata e destul de anevoioasa insa nu imposibila.
Un prim indiciu in anunturi e mentiunea “proprietar”. Nu toti proprietarii pun insa aceasta mentiune.
Daca proprietarul nu e asa usor de depistat, mai usor de sesizat e agentul. Acesta are deobicei 2 numere de telefon, numar de telefon mai deosebit cu cifre identice sau in anunt e precizat si un nume astfel incat sa se stie apoi cine din agentie stie acea locatie.
In plus un numar de telefon verificat simplu si rapid pe google ne indica fara echivoc daca e vorba de un agent cand numarul apare ca fiind dat pentru mult mai multe proprietati.
Ar apare intrebarea ” Si ce e rau in activitatea agentilor imobiliari?”
Consider ca actvitatea lor forteaza realitatea. Agentul nu reprezinta cu adevarat o parte (cumparatorul sau vanzatorul)din moment ce incaseaza comision de la ambele parti.
Agentul urmareste doar un singur scop: realizarea tranzactiei si incasarea comisionului. Defectele apartamentului sunt ignorate, chiar neanuntate cumparatorului, Actele se verifica de catre notar la perfectarea tranzactiei asa ca rolul agentului in privinta aceasta e pur decorativ.
Asadar cum putem evita agentul in achizitionarea unui apartament?
– urmarim cu atentie anunturile din ziar si depistam oferta reala
– evitam sa dam curs ofertei agentilor imobiliari preferand a analiza in tihna oferta
Agentul are intradevar avantajul de a cunoaste oferta completa existenta la un anumit moment intr-o zona. Insa pentru un comision de 3% adica la un 40000 de Euro un comison de 1200 Euro – 5000 Lei nu cred ca e asa de greu de urmarit oferta imobiliara pe siturile de specialitate de anunturi si in ziare. Pe situri de anunturi cum ar fii http://www.anuntul.ro si http://www.az.ro se pot da cautari dupa criterii privind zona sau pretul astfel incat 15 minute o data la 2 zile ar putea duce la o economie de cel putin 5000 Ron.

Advertisements

2 thoughts on “Cum sa ne ferim de agentii imobiliare?

  1. E mai convenabil sa vinzi singur din moment ce nu esti nevoit sa platesti acel comision. Dar cu toate acestea, un agent imobiliar te poate ajuta. Lucrand in acest domeniu, probabil ca va vinde acea proprietate mult mai repede decat ai face-o tu pe cont propriu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s