Nici unul…

Nici unul dintre cei aproape 150 de tineri beneficiari ai programului de burse la universităţi din străinătate, pentru care Guvernul a cheltuit din 2005 peste şase milioane de euro, nu a fost angajat de stat până în prezent, deşi studenţii sunt obligaţi prin contract să lucreze în instituţii publice.

Din cauza dezinteresului instituţiilor implicate, niciunul dintre absolvenţii acestui program nu a fost repartizat să ocupe un post în sectorul public, condiţie impusă tinerilor chiar de către stat în schimbul bursei, iar Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) solicită absolvenţilor să urmeze şi cursuri de manageri publici, ca unică soluţie de repartizare a acestora pe un astfel de post, în condiţiile în care legislaţia aferentă programului nu prevede însă un astfel de curs, se arată într-un document oficial redactat în urmă cu trei săptămâni, citat de Mediafax.
În anul 2004, Executivul a instituit, începând cu anul universitar 2005-2006, împreună cu reprezentanţa în România a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, bursa specială “Guvernul României”, prin care tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 ani beneficiază de susţinerea financiară a statului pentru a se perfecţiona la universităţi de prestigiu vest-europene şi nord-americane, urmând cursuri universitare, de masterat sau doctorat la universităţi din străinătate.

Pentru selectarea beneficiarilor, Guvernul a constituit şi o comisie formată din reprezentanţi ai mediului academic, sectorului nonguvernamental, mediului de afaceri şi bancar, precum şi ai unor instituţii sau organisme internaţionale.

Ca o condiţie să primească bursa în cuantum cuprins între 20.000-30.000 euro/an pentru o perioadă de studii de până la trei ani, tinerii au fost obligaţi de către autorităţi să semneze un contract prin care s-au angajat ca, la finalizarea studiilor, să se întoarcă în ţară şi să lucreze în sectorul public, pentru o perioadă minimă cuprinsă între trei şi cinci ani. Dacă nu respectă această obligaţie, absolvenţii sunt obligaţi să restituie statului suma aferentă bursei, dar să plătească şi dobânzi şi penalizări.

Un document oficial redactat recent relevă însă că, deşi pentru acest program au fost nominalizaţi 149 de beneficiari, niciunul dintre absolvenţii studiilor în străinătate nu a fost angajat de stat.

Conform datelor prezentate în document, din iulie 2006 şi până în prezent şi-au încheiat studiile 97 de beneficiari ai bursei, dintre care 45 au absolvit şi cursurile intensive de formare şi integrare în administraţia publică la Institutul Naţional de Administraţie (INA). Din restul de 52 beneficiari ai bursei, 39 şi-au încheiat studiile în străinătate după finalizarea ultimului stagiu de formare organizat de INA şi nu au putut astfel urma şi aceste cursuri, iar ceilalţi 13 au avut aprobarea comisiei guvernamentale pentru a amâna participarea la cursurile ANFP până la următoarea sesiune. În 2009, însă, nu a mai fost organizată nicio sesiune de cursuri, astfel că nici aceştia nu au urmat stagiul impus.

“Cu toate că, din 2006 şi până în prezent, s-au făcut numeroase demersuri de către Comisia pentru Bursa Specială «Guvernul României» în vederea repartizării absolvenţilor în conformitate cu mecanismul prevăzut în legislaţia care guvernează proiectul, niciun absolvent dintre cei 97 care şi-au finalizat studiile nu a fost repartizat, instituţiile ce deţin pârghiile necesare repartizării neimplicându-se în acest proces. În mod concret, ca urmare a adresei primite de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici în care se specifică faptul că, pe lângă cursurile INA, aceştia trebuie să urmeze cursuri de manageri publici, înţelegem că singura posibilitate de repartizare a absolvenţilor Bursei Speciale este plasarea lor în această ultimă calitate de manageri publici. Însă acest curs nu este prevăzut în legislaţia proiectului”, se arată în document.

În prezent, se află la studii în străinătate alţi 40 de bursieri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s