Un altfel de articol

Pentru ca nu am gasit in presa de limba romana un articol care sa ia partea israeliana in situatia privind flotila care a incercat sa treaca de blocada impusa regiunii gaza..am tradus un articol aparut in Washington Times

Ce trebuia sa fie o operatiune de rutina a marinei israeliene şi o acţiune de control s-a transformat într-o victorie de propaganda pentru grupul terorist Hamas. Lecţia principală de învăţat din acest incident pe nava Mavi Marmara este: Nu aduci o arma de paintball la o luptă cu cuţitele.

Frenezia iniţială a denunţării operaţiunii, în care nouă persoane au murit – folosind cuvinte cum ar fi piraterie, sacrificare, genocid şi aşa mai departe – se disipa în lumina rece a faptelor. Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului Navi Pillay a susţinut că operaţiunea israeliană nu a avut nici o justificare legală, declaratie care trădează lipsa de cunoastere a legislatiei maritime. Opririle de rutină, de abordare şi de căutare a navelor suspecte sunt normale iar Israelul a interceptat nave ce incercau spargerea blocadei privind Gaza de ani de zile. Diferenţa este că de această dată activiştii “pacifisti” de la bord au fost inarmati si cautau conflictul.

Israelienii au urcat cu arme de paintball, teasere, gaze lacrimogene şi alte arme nonletale. Se aşteaptau ca de obicei la coregrafia uzuala a protestelor urmand să preia controlul în timp ce activiştii ar fi cântat “Vom învinge”, ar fi facut fotografii şi imediat s-ar fi lansat comunicate de presa privind cea mai recenta “atrocitate sionista.”

Dar extremişti au invatat o lectie-cheie a epocii noastre – rezistenţa violentă este mai bună decât prezentarea pasiva atunci cand stiu ca nu vor fi traşi la răspundere. În acest caz, pro-activiştii Hamas au cautat o confruntare. Trupele israeliene coborand pe puntea Marmara Mavi au fost intampinate imediat cu bîte, cuţite şi alte arme. Criticii care au denunţat reflex Israel pentru “forţă disproporţionată” au dat vina pe partea gresita. Daca simpatizanţii teroristi de pe nava nu ar fi incitat la violenta, nimeni nu ar fi fost ucis. Nu au existat victime pe alte nave ale flotilei unde pasagerii nu s-au opus.

Susţinătorii efortului ilegal al strapungerii blocadei se înfăţişeaza ei înşişi ca activisti umanitari, dar această afirmaţie este dubioasă. Ei au respins o oferta israeliana care se referea la trimiterea proviziilor pe uscat in Gaza, alăturându-se tonelor de provizii care se trimit în Gaza zilnic dar acest lucru nu ar fi îndeplinit obiectivul organizatorilor de a avea un eveniment-media. Deci, s-au dus mai departe cu călătoria lor,au aţâţat declansarea unui incident şi organizaţiile internaţionale, guvernele şi presa au savurat-o asa cum era de aşteptat.

Acesta este inceputul unei intifade marine ce tinteste atentia si reactia comunitatii globale, o încercare de a izola Israeull şi de a face erou Hamas. Campania continuă în această săptămână cu o noua incercare de spargere a blocadei prin nava Rachel Corrie. Nava este numita dupa un activist american de pace care a fost ucis accidental în 2003, când încerca să blocheze un buldozer israelian, incercarea avand toate sansele de a deveni o poveste savuroasa pentru presa.

Cu siguranta operatiiunile de inspectie nu vor mai fi tratate cu aceasi rutina. Evenimentele de luni au ridicatmiza. Este sigur că suporterii Hamas la bord nu vor ceda la cererile Israelului de a pune capăt tentative, iar dacă trupele încearca ceva asemanator, raspunsul va fi violent. Cateva misile bine plasate la pupa navei Rachel Corrie pentru a dezactiva cârma şi sistemul de propulsie pot oferi o soluţie satisfăcătoare.

Între timp, extremiştii din Gaza continuă să atace civili în Israel, cu mortiere şi rachete iar un incident recent a implica un atac terorist cu un magar. Si nu i asa, lumea asteapta condamnarea ferma a acestei incercari de catre Natiunile Unite.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s