Congresul – stenograme

14-15 iulie 2010 Congresul FCER

Congresul FCER – note telegrafice
daca tot am umarit in masura posibilitatilor transmisia pe internet a congresului FCER fac si o sinteza a ceea ce s-a intamplat acolo
Eduard Kupferberg a fost primul vorbitor pe care l-am ascultat. Acesta a subliniat importanta religiei in continuitatea vietii comunitare evreiesti.
Prim rabinul Sorin Shlomo Rosen a rostit o binecuvantare pentru reusita adunarii punctand faptul ca intalnirea are loc intr-un moment incarcat de simbolistica in calendarul evreiesc.
Dl Benedek, decanul de varsta al salii a punctat problemele acute actuale si anume imbatranirea si departarea de traditie cerand responsabilitate in demersurile ce vor urma.
Dl Aurel Vainer a apreciat vechimea acestei institutii care e federatia mai ales in contextul complex care a insotit-o in decursul timpului.
Consilierul prezidential Péter Eckstein-Kovács a rostit cateva cuvinte frumoase de apreciere asupra activitatii FCER urmate de cuvantarea domnului Nicolae Adrian Lemeni secretar de stat in cadrul secretariatului de stat pentru culte care a indicat reperele colaborarii fructuoase intre institutia care o reprezinta si FCER.
Ambasadorul Oren David a urat succes tuturor celor prezenti in sala si a anuntat in premiera vizita presedintelui statului Israel, Shimon Peres in luna august.
Presedintele CEB Erwin Simsenshon a citit mesajul din partea ministrului Blaga Vasile .
Eli Sandler o donatoare apreciata din Statele Unite a apreciat parteneriatul bazat pe incredere intre FCER si cei ce sprijina moral si financiar viata evreiasca din Romania.
Un reprezentant al Departamentul de relatii interetnice a subliniat de asemenea parteneriatul bun cu FCER iar apoi Irina Cajal a rostit o alocutiune foarte scurta dar foarte aplaudata.
Din partea Radiofuziunii romane s-au rostit cuvinte in care s-a relevat preocuparea constanta a radioului national pentru prezentarea vietii evreiesti din Romania.
Au mai rostit mici cuvantari Tova Ben Nun de la scoala Lauder, un reprezentant al Camerei de Comert si Industrie, Marco Katz de la Centrul de Monitorizare si Combatere a Antisemitismului acesta din urma fiind apreciat in mod deosebit de domnul presedinte Vainer.
Din partea comunitatii evreiesti din republica Moldova a fost prezentat un mesaj de prietenie si colaborare.
Presedintele Bnei Brit Romania nu a putut fi prezent insa dl Nasty Vladoiu conducator al FAN componenta din cadrul aceleiasi organizatii a rostit o mica cuvantare.
Mariana Stoica, gen Ionescu, Zeev Schwartz si dl Silberman din Israel au spus de asemenea cuvinte apreciate de intreaga sala.
Dl Iulian Sorin a punctat o serie de aspecte ce ar trebui sa preocupe mai mult pe cei ce conduc viata evreiasca mai ales legate de amintirea personalitatilor trecute in nefiinta.
Dl Vainer a sugerat sa se dea oportunitate candidatilor prezenti sa se prezinte fapt ce a iscat o discutie destul de lunga pe acest subiect. Mai e nevoie sa se prezinte candidatii sau au fost suficiente numeroasele ocazii ce au avut loc deja?
In continuare prin modul succinct si echilibrat cu care ne-a obisnuit, presedintele FCER a punctat succesele si incercarile din ultimii ani, aratand ca initiativele comunitatilor au beneficiat mereu de incurajare.
La final dl Vainer a apreciat transmisia pe internet, idee demna de toata lauda aratand transparenta si deschiderea reala a conducerii FCER. Ar fi bine ca si punerea in practica se se bucure de aprecierea unanima a celor ce au dorit sa urmareasca transmisia.
Dl Ionel Schlesinger presedintele comunitatii din Arad a avut o cuvantare care s-a concentrat pe o serie de neimpliniri ale perioadei trecute : lipsa de consistenta a consiliului de conducere, supradimensionarea organigramei, viata religioasa in general si problema convertirilor in special.
Dl Solomon de la Piatra Neamt si-a inceput cu ceva intarziere cuvantarea datorita unei dezbateri incinse si anume daca e in regula sa se „doneze” timpul dedicat de 5 minute intre delegati.(chiar inainte se strecurase o astfel de donatie:) Pareri mai mult sau mai putin avizate au fost expuse iar decizia a fost ca nu se pot dona intre delegati timpii de alocutiune. Astfel orice delegat indiferent de comunitatea pe care o reprezenta a ramas cu 5 minute alocate pentru cuvantarea pregatita.
Dl Truter Ivan a prezentat o serie intreaga de cifre interesante privind centrele de instruire si recreere, realizarile sustinute au putut fi insa savurate pe deplin de cei din sala tocmai atunci intetindu-se sacadarea transmisiei de pe internet (se poate ca se ajunsese la ratingul maxim si conexiunea nu mai facea fata). Dl Iancu Isidor a vorbit de importanta comemorarii progromului, despre greutatile prin care trec acum dorohoienii, despre importanta redenumirii centrului de la Cristian si despre alte chestiuni importante.
Dl Aurel Storin a rostit un discurs plin de eleganta si semnificatie la fel ca si revista Realitatea Evreiasca pe care o conduce. Respectul si iubirea fata de comunitate au fost indicate ca forma cea mai inalta a democratiei iar inconjurarea de intelectuali a fost propusa ca o modalitate inteleapta in atingerea scopurilor comunitare.
Dna Galambos a apreciat raportul drept unul exhaustiv, lansand si o invitatie de a se prezenta mai mult activitatea comunitatilor si o tranparenta mai „tranparenta”.
Dl Osy Lazar a indicat o serie de chestiuni importante de luat in seama, chestiuni ce au suscitat interesul salii.
Dna Mirela Asman a prezentat dificultatile si responsabilitatile pe care le cere munca de conducere in cadrul comunitatii iar Dna Deleanu Iulia a punctat asupra implicarii comunitare.
Dupa amiaza au continuat cuvantarile.
Interesanta a fost interventia doctorului Elias. Acesta s-a referit la necesitatea unei mai scrupuloase filtrari a candidatilor mai ales prin prisma relatiilor contractuale avute cu comunitatea si federatia.
Alte discursuri pareau sa transmita ca badge-urile aveau culoarea aleasa cu semnificatie. Spre surprinderea mea revista FCER-ului a fost constant criticata ceea ce cred ca e imbucurator. Mai ingrijorator era daca era prea laudata.
Multi dintre cei ce au luat cuvantul intelegeau semnificatia evenimentului si anume Congresul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, congres care poarta responsabilitatea trasarii viitorului vietii evreiesti din Romania.
Dl Hary Eliad s-a plans de lipsa de preocupare a spectatorilor din comunitatea evreiasca bucuresteana pentru Teatrul Evreiesc de Stat si a subliniat calitatile presedintelui FCER.
Doamna Vainer a invitat vorbitorii la responsabilitate punctand asupra redundantei anumitor subiecte si a propunerilor ce nu se pot concretiza datorita resurselor insuficiente.
Inainte de a se incheia sesiunea de discutii Dl Vainer a raspuns la principale chestiuni puse in discutie de numerosii antevorbitori si si-a demonstrat din nou una din principalele sale calitati: vorbeste putin si spune foarte multe lucruri relevante spre deosebire de multi care vorbesc mult si nu prea spun nimic.
Rabinul Sorin Shlomo Rosen a luat cuvantul pentru a lamuri chestiunea convertirilor. Prezentarea sa a fost lamuritoare in chestiunea ridicata in discutie.
Ultima repriza a inceput in jurul orei 18.10. A fost impresionanta organizarea demonstrata cu acest prilej. Raportul consiliului si al comisiei de cenzori au fost aprobate in unanimitate. De un deosebit interes a fost si discutia celor ce manuiau camera de filmat.
Atmosfera a redevenit serioasa in momentul in care a inceput prezentarea strategiei de catre Dl Aurel Vainer. A fost o prezentare deosebit de realista si echilibrata, un prilej de a auzi o prezentare coerenta care a schitat o situatie reala bazata pe contextul existent actual.
A urmat prezentarea viziunii strategiei gandite de dl Roth privind aşezarea comunităţii evreieşti din Romania. Mentinerea poporului evreu viu in Romania a fost ideea centrala a ideilor prezentate.
Au urmat o serie de interventii mai scurte sau mai putin scurte care desi se refereau la subiecte de real interes nu mai reuseau sa capteze atentia celor prezenti in sala de dimineata.

Ziua doi a inceput ca transmisie live abia la ora 10.20, dupa ce s-a efectuat votarea.
Intre a se transmite discutiile privind strategia si numaratoarea voturilor s-a ales a se transmite numaratoarea.
Eu cel putin as fi preferat sa fiu partas la discutia privind strategia.
Cred ca si cei care au fost ar fi preferat asta. Organizarea numararii (mai ales la consiliul de conducere) a fost conform asteptarilor.
Rezultatul votului a venit firesc doar poate cativa dezamagiti la consiliul de conducere.
Cum era de asteptat au existat si momente inedite cum ar fi strigatul “M-am saturat”.
Urmarirea acestei transmisii a fost deosebit de dificila din cauza transmisiei sacadate a sunetului.

Ideea transmisiei
Demna de toata lauda. Conducerea FCER a dat dovada de transparenta totala in demersul pionier de a face disponibile tuturor celor interesati lucrarile Congresului.
Faptului ca cei prezenti in sala stiau ca intalnirea e disponibila celor interesati a avut poate un efect colateral in nivelul civilizat al discutiilor.
Totusi…Congresul a fost ocazia cu care s-au pus in discutie problemele majore ale evreimii române. Eu sunt foarte multumit de faptul ca am putut asista la lucrari insa….la fel ca mine au putut auzi tot ce s-a discutat toti cei care au dorit, evrei sau neevrei, prieteni sau nu prea. O optiune de a se intra printr-un cont ce cerea o parola acordata in urma unei inscrieri initiale care sa fi filtrat persoanele ar fi fost poate o idee demna de luat in seama.
In concluzie
Consider ca a fost un eveniment reusit si reprezentativ. Delegatii au fost reprezentativi pentru populatia actuala autohtona. S-au pus in discutie probleme serioase, s-a ales un consiliu de conducere reprezentativ care are responsabilitatea de a se dedica rezolvarii problemelor ce incearca comunitatea acestor ani.
S-au adus aprecieri si critici, solutii constructive si propuneri mai putin fezabile, s-a discutat la subiect si uneori mai putin la subiect. Alegerile au fost corecte si rezultatele, reusitele sau neimplinirile anilor viitori trebuie apreciate drept posibilul obtenabil.
Au ramas si unele chestiuni despre care nu s-a luat cuvantul sau care au fost discutate pe scurt insa cineva care a urmarit si care e la curent cu incercarile actuale trebuie sa aprecieze relevanta acestui congres. Dintre cei ce au candidat s-a facut alegerea recunoscuta drept unanim corecta.
Evident exista si posibilitatea de a se imbunatati anumite lucruri. La fel insa exista si primejdia de a se inratati multe lucruri.
Ce va fi vom vedea.
Nu a fost o coincidenta faptul ca exact cand se anunta conducerea viitorilor ani ai vietii comunitare muncitorii ce lucreaza la Templul Coral dadeau jos prelata de protectie facand vizibila o fatada reinnoita si datatoare de sperante.

Advertisements

3 thoughts on “Congresul – stenograme

 1. fiind la munca nu am putut urmari trsm pe net, dar din pacate nici din stenograma ta nu am inteleas nici cine a fost ales, nici cine a ramas surprins, etc.

 2. Stenograma mea nici nu si-a propus sa anunte aceste date. Ele vor fi disponibile probabil pe site-ul federatiei si in revista Realitatea Evreiasca.

 3. Si totusi…cine sunt cei ce vor conduce Federatia in urmatorii ani?
  Presedinte Aurel Vainer
  Vicepresedinte Paul Schwartz
  Secretar general Albert Kupferberg

  Presedintele comisiei de etica Stefan Cazimir
  Ce comunitati au in consiliul de conducere presedintii?
  Timisoara, Piatra Neamt, Iasi, Dorohoi, Oradea, Bucuresti,Bacau,Focsani, Arad, Botosani, Sighetu Marmatiei, Brasov, Cluj si Galati (Braila si Lugoj supleanti)
  to be continued

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s