Shabat Shalom de la Ierusalim

A trecut si a doua zi (si aproape si a treia) de sedere la Ierusalim.
Dupa ce in dimineata zilei de vineri am facut o vizita supermarketului din apropiere (accesibil dupa urcarea unui deal:) si am mai pus la punct nitel camera a venit la ora 16 si momentul intrarii in Shabat.
Centrul de absorbtie are o mica sinagoga cu poate 30 de locuri la barbati iar in spate poate ceva mai putine locuri pentru femei. Cele doua spatii sunt clar demarcate iar partile in principiu nu se pot vedea.
Rugaciunea de Kabalat Shabat a pornit mai greu, asteptandu-se oamenii ce urmau sa vina iar pe de alta parte gasirea unui voluntar pentru oficiere a fost si ea un task cronofag.
Fiind prima rugaciune si chiar pentru multi prima oara cand isi vedeau colegii de cladire si/sau clasa se poate spune ca a decurs bine. Sunt sigur ca odata cu trecerea timpului va decurge mai lin.
Pe la 5 si un sfert serviciul religios a luat sfarsit si a urmat asteptarea mesei ce urma sa inceapa la ora 6.
Ca fapt divers pe usa de la sala de mese am aflat ca masa se serveste in 2 ture si anume la pranz primii cei de la grupele alef 1, 2, 3 si 4 si cei ce vor sa treaca 6 ore intre masa de carne si cea de lapte iar apoi cei de la grupele beit pana la dalet iar seara bineinteles invers.
Masa de Oneg Shabat a inceput la timp promitand ca cu timpul va deveni si mai organizata. Din nou masa a fost foarte ok, servita insa in vesela de plastic de unica folosinta. Doamna de la servire facea reclama pestelui, fiind uimita de ce lumea nu impartaseste traditia pestelui la masa de Shabat.
Cred ca nu toti au participat la masa profitand poate de zilele libere dinaintea inceperii cursurilor pentru se mai plimba sau vizita ceva.
De asemenea internetul (cel putin in camera nu a fost disponibil de Shabat).
Incepand de duminica se va vedea exact cati suntem si care e repartizarea pe grupe.
Inchei aici si revin duminica dupa prima zi de ulpan, adica dupa primele cursuri de ivrit.(ar fi si cazul deja – sunt de 2 zile aici si am vorbit doar in engleza).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s