10 zile in Israel

Se fac deja 10 zile de cănd sunt aici în Israel.
M-am instalat confortabil, am început cursurile de ebraică și am inceput să cunosc oamenii de aici.
Am avansat și cu rezolvarea procedurilor birocratice necesare și am inceput ușor ușor să mă obișnuiesc cu orașul.
Dacă din momentul luării deciziei de a pleca și pănă în momentul în care m-am urcat în avion eram ferm convins că am luat decizia corectă, zilele petrecute aici mi-au confirmat fără un dram de îndoială că am luat decizia corectă și care, sunt încrezător că îmi va aduce împliniri frumoase.
Am scris despre diferite aspecte privitoare la viața în Ulpan Etzion din Ierusalim, dar nu am scris pănă acum despre ce e mai important …oamenii de aici.
Mai intăi despre staff- profesori, îndrumători, cei de la administrație, cantină, pază, etc.
Prima impresie cred că se referă la profesionalismul lor: lucrurile sunt făcute cu seriozitate și competență însă cu calm și cu zămbetul pe buze. Întregul staff degajă o senzație de siguranță și încredere. În afară de staff-ul permanent angajat aici avem bucuria de a avea și 4 tinere care sunt detașate din serviciul militar pentru a ajuta la buna desfășurare a activității de aici.
Profesoarele predau cu pasiune iar faptul că studenții sunt foarte direct interesați face ca mersul clasei să fie unul rapid și plăcut.
Și apoi sunt cursanții de la Ulpan Etzion. Se pare că în număr de 230 din care circa 200 ar fi și cazați aici, restul de 30 beneficiind doar de cursurile de ebraică și locuind în oraș.
Din toata lumea…din Noua Zeelanda si Australia pana in Venezuela si Brazilia, din Canada si Statele Unite pana in Africa de Sud, din Marea Britanie, Franta, Belgia, Finlanda pana in Rusia, Ucraina, India, etc etc., toti incepand o viata noua, avand un bagaj de incredere si optimism alaturi de bagajul diferit de pregatire si atribute specifice fiecaruia.
Un alt aspect ce merita punctat e suportul pe care l-am primit pana acum din toate partile. Trecand peste suportul din Romania de care am mai vorbit acum e momentul sa apreciez suportul celor care sunt in Israel.
In primul rand rudele, care au sprijinit acest proiect din primul moment si continuand cu cunostintele rudelor, cunostintele mele cunoscute sau cunoscute prin intermediul Facebook-ului drept cunostinte ale cunostintelor.:)
Toata aceasta dovada de suport e binevenita si foarte placuta. O asemenea experienta noua nu are decat de castigat din acest lucru.
Daca tot am ajuns la momentul unor concluzii pe care chiar eu sunt curios cum le voi resimti cand le voi recititi peste ceva vreme, astfel incat continui cu cateva observatii.
Lumea pare in general aici mult mai luminoasa, implinita si relaxata decat in Romania. Nu ma refer doar la cei de aici din campus ci in general la oamenii din Ierusalim, pe strada sau in autobuz, la diverse birouri sau mai stiu eu unde.
Vremea e mult mai placuta iar orasul e mult mai aerisit, simtindu-se ca aerul e mai putin poluat.
Am impresia ca soferii de autobuz au fost in marea lor majoritate soferi pe camioane de cartofi iar cursul de recalificare s-a facut de o maniera foarte rapida.
La capitolul diverse diverse trebuie sa mentionez ca in campus se organizeaza tot felul de manifestari dedicate cursantilor de aici.
Astfel exista o seara dedicata filmului israelian (prima proiectie a fost Kohavin Shel Slomi – stelele lui Shlomi),discutii despre diverse teme sau tururi organizate ale orasului. Data fiind diversitatea remarcabila a celor prezenti aici sunt asteptate si binevenite activitati organizate de studentii prezenti aici.

Advertisements

8 thoughts on “10 zile in Israel

 1. Ohhh… Kohavim shel Shlomi…filmul meu israelian preferat…ce dragut e Oshri Cohen acolo…stii ca el a jucat si rolul principal din Beaufort? Oricum, imi place ca in fiecare post ai cel putin o fraza care ma face sa rad zgomotos. In acest post a fost bineinteles partea cu autobuzele si camioanele cu cartofi, chiar daca nu sunt de acord cu tine. Intotdeauna m-am intrebat cum pot soferii din Israel sa fie asa de multitasking? Sa capseze bilete, sa dea restul (sa calculeze mintal restul apoi sa dea exact x monezi de y shekeli, si z monezi de q shekeli), in timp ce cu cealalta mana conduc imensitatea de volan, se uita in oglinzile retrovizoare si dau directii pentru ametitii ca mine asupra statiei la care trebuie sa coboare (si anume, ametitii). Si nu uita sa le zica ametitilor sa coboare daca ei nu s-au prins ca e statia lor. Ca sa nu zic ca unii mai vorbesc si engleza. Asa ca…respect!

 2. E foarte adevarat ca soferii fac de toate. Dau bilete, restul, verifica abonamente sau diferitele cartele prezentate, dau informatii ((si in engleza) si cu o rabdare de apreciat) si toate astea pe langa faptul ca mai si conduc. Totusi…aici ei nu pornesc autobuzul pana cand nu au dat la toti bilet. Asadar daca e o statie mai aglomerata iar autobuzul tocmai a ajuns in statie iar tu mai ai 100 de metri pana acolo nu e motiv de graba. Poti ajungi ba chiar sa mai stai si nitel la coada.
  Totusi eu sunt convins ca franatul cand nu ai nici o masina in fata dar ai 40 de calatori ingramaditi stand in picioare iar intratul in sensuri giratorii cu viteza doar pentru a testa modul cum se compun forta centrifuga si cea centripeta sunt de evitat.:D

 3. David – I’m reading your blog using google translator. So glad to hear everything is going well! I wish I was in Israel now to welcome you and show you around, especially around Tel Aviv which is my real home. I’m still in New York, and can’t wait to my next visit in Israel when we’ll spend some time together! My wife Maya is also going to make Aliyah (she’s American), and she is very excited about having you in Israel! Hope things stay good! say hi to the family. Uri

 4. Dear Uri
  thank you for your kind words
  i hope google translator is doing a good job 😀
  i also wait for your visit to Israel when we will meet and hopefully be speaking in Hebrew 🙂
  Congratulations also for Maya decision to make Alya.
  all the best
  David

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s