Manele manele

Cred ca am mai pomenit de seara de cantece israeliene care se organizeaza aici.
Ideea e ca cei interesati se aduna si instructoarele selecteaza in prealabil cantece pe care le auzim si apoi le cantam chiar noi, evident fiecare dupa posibilitati.
In prima incercare de acest gen au fost selectate cantece mai clasice ale muzicii israeliene precum Tutim đŸ™‚
In a doua seara din cadrul acestui tip de program au fost selectate insa cantece mult mai “”populare””. Astfel am ajuns sa invatam si sa si cantam (printre altele) o melodie ce in Romania ar fi la categoria manele nu foarte populare pe care va las bucuria de a o audia mai jos. Cer care au tangente cu limba ebraica vor avea si sansa de a savura semnificatia adanca a versurilor.

Ceva foarte curios aici e ca lumea nu e preocupata de spalatul geamurilor.
Nici locatarii, nici cei din spatiile comerciale nu sunt interesati ca privind prin sticla geamului sa poata vedea ce e afara sau inauntru si nu modul in care praful s-a depozitat.
Scuza ca apa e pretioasa aici nu poate fi luata in serios intrucat geamurile se spala totusi cu solutie speciala.
Nu-mi dau seama cum cei ce administreaza afaceri ce sunt legate cat de cat de principiul curateniei pot spera ca cu o fereastra plina de praf si nespalata de luni de zile ar fi foarte convingatori in a atrage trecatori interesati.Am vazut un magazin cu rochii de mireasa unde de afara puteai crede ca toate rochiile sunt o nuanta spalacita de maro.
Am ajuns si la Tel Aviv cu ocazia deplasarii catre nunta de la Cesarea. Am fost impresionat de zona din jurul autogarii centrale fata de care unele din cele mai murdare locuri din Bucuresti aproape ca par civilizate iar prin comparatie Piata Obor nu ar fi departe de a fi denumita mall in aer liber.
Totusi trebuie sa apreciez sistemul de transport urban si interurban foarte bine pus la punct si care beneficiaza de niste drumuri foarte bine puse la punct care pun siguranta dar si rapiditatea calatoriei pe primul loc. Practic nu exista intersectii cu viraj la stanga nesemaforizate, nu exista posibiliatea de a face stanga in afara intersectiei, o buna parte a intersectiilor sunt regularizate prin sensuri giratorii astfel incat un accident grav devine greu posibil.

Vremea a devenit mult mai prietenoasa, ziua incepe sa devina si ea putin mai lunga. Incerc sa imi exersez limba ebraica mai mult, am de gand sa merg de saptamana viitoare la masa cu seria cealalta (a celor avansati) unde sper ca voi auzi mai multa ebraica. Majoritatea conversatiilor post-cursuri din cadrul campusului se fac in limbile grupurilor mai numeroase prezente aici din America de Sud, Rusia ori Franta. Sunt totusi si 5 colegi din republica Moldova care inteleg partial limba romana insa nu sunt foarte increzatori a o vorbi. Mai sunt si cativa sud americani cu descendenta romaneasca insa romana lor e aproape inexistenta. Din cate stiu eu in ultimii 3 ani, respectiv 6 serii au fost in total 3 romani (cu mine inclus) asa ca sansa de a mai fi avut vreun roman in serie era aproape de zero.

Saptamana care vine anunta un program de destul de incarcat. Mai intai testul anuntat din toata materia predata pana acum iar apoi duminica filmul Aviva Ahuvati, luni un targ de voluntariat caruia i se face o popularizare aparte, apoi joi o vizita in cartierul Mishkenot She ananim, vineri o deplasare la targul international de carte din Ierusalim iar vineri seara dupa masa de Shabat un program dedicat poeziei.

Pe curand!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s