Cum se invata ivritul la ulpan – א

Au trecut deja 7 saptamani de ulpan si voi incerca sa fac mai jos un rezumat al modului in care se preda si invata aici ivritul.

Trebuie sa precizez ca in cazul meu clasa de inceput a fost de la nivelul alef 3 (asta insemand o cunostere decenta a scrisului si cititului in ebraica si un vocabular cat de cat de baza).

Care sunt elementele ce se predau in prima perioada a ulpanului?

Cea mai mare atentie e pusa pe verbe. Exista 7 grupe importante de verbe ( exista mai multe grupe dar in aceste 7 se regasesc majoritatea verbelor folosite in viata de zi cu zi).
Astfel intr-o prima faza s-a predat fiecare grupa la prezent si trecut cu un verb care reprezinta intrega grupa impreuna o suita de 6-7 verbe reprezentative.

Apoi o data cu trecerea timpului in cadrul exercitiilor si textelor facute la clasa se adauga treptat alte verbe din aceste grupe.

Un alt subiect abordat de la inceput este smihut-ul si anume forma de vorbire compusa creata din 2 substantive. Se studiaza modul in care se efectueaza declinarea la singular si plural, feminin si masculin si deasemenea cum se articuleaza hotarat.:D

Un al treilea pilon al acestor saptamani sunt prepozitiile : la, pe, de la, inainte, dupa, langa, cu, despre si nu numai cu declinarile aferente.

Avem si o sesiune audio saptamanala in care ascultam o caseta si apoi trebuie sa raspundem la cateva intrebari in scris. Pentru a raspunde ascultam insa de mai multe ori inregistrarea.

Avem si o sesiune PC in care lucram cu urmatorul site

http://www.mkm-haifa.co.il/ulpanim/start.htm

unde sunt foarte multe si utile exercitii.

Pentru a traduce cuvinte folosesc http://www.milon.co.il/ si uneori http://morfix.mako.co.il/

Pentru cei ce nu au reusit sa instaleze caracterele ebraice Windows solutia e http://www.mikledet.com

In fiecare zi citim si un text pe de o parte util pentru partea de gramatica predata in ziua respectiva iar pe de alta parte util in a crea sau reaminti chestiuni importante privind istoria Israelului. Am citit texte privind diferite locuri din Israel si diferite evenimente si personalitati reprezentative.

Cantecele sunt o alta componenta a predatului,destul de rara insa (un cantec la 2 saptamani). Pe de alta parte avem si o seara bilunara a cantecelor israeliene, insa acolo accentul major nu e pus pe traducerea textelor.

Am sa incerc intr-un post viitor sa schitez calea predarii la nivelul alef al ulpanului urmand manualul care este folosit la nivelul incepator.

Advertisements

One thought on “Cum se invata ivritul la ulpan – א

  1. Și eu fac ulpanul în kiryat yam, am 3 luni de când l-am început, dar nu mi se pare ușor deloc având în vedere ca profesorul vorbeste doar în ivrit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s