Hadashot din Israel – martie.3

Asa cum era la Jcc odata obiceiul prezentarii la Oneg Shabat a unor stiri interesante din Israel incerc si eu aplicarea acestei idei.

Pe masura ce apar stiri noi voi updata postul, adica voi adauga tot aici informatii noi, iar pe masura ce trece timpul voi adauga postari noi.

Asadar..

Cu cateva zile in urma s-a anuntat sentinta fostului presedeinte al Israelului in procesul care i s-a intentat pentru viol si hartuire sexuala. Sentinta a fost de 7 ani de inchisoare, inca 2 ani cu suspendare si daune ce trebuie platite victimelor.

Moshe Katsav nu isi recunoste vina si a declarat recurs. El are inca un ragaz pana in prima jumatate a lunii mai cand e programat sa isi inceapa executarea sentintei.

Dupa o perioada relativ lunga de relativa liniste in ultima perioada o serie de evenimente au oprit aceasta liniste

– pe 23 martie a avut loc un atentat terorist intr-o statie de autobuz din apropierea autogarii din Ierusalim in care o femeie cetatean britanic a fost ucisa, 38 de persoane au fost ranite din care 2 grav.

Dupa ce o bucata de timp nu au fost atacuri indreptate asupra israelului din fasia Gaza, in ultima perioada acestea au reaparut cu o cadenta ce repune in discutie o interventie. Militantii palestinieni au atacat cu rachete si mortiere peste frontiera acestea ajungand pana la Ber Sheva si Ashdod

In fiecare zi se discuta si la clasa evenimentele importante, nu doar din Israel dar si din intreaga lume cum sunt acum subiectele legate de Japonia si Libia.
Asa cum o colega care are opinii diferite de ale majoritatii israeliene a tinut sa precizeze exista si cealalta fateta a stirilor.
Atacuri ale armatei israeliene, atacuri ale unor israelieni din teritorii indreptate, etc.

Deocamdata atat
pe masura ce vor mai fi evenimente si timp din partea mea voi completa.

ps 1 Maratonul de astazi 25 martie 2010 din Ierusalim s-a incheiat cu bine. Nu a avut loc nici un incident de securitate. Primele locuri au fost ocupate de alergatori din Kenia. O mica confuzie s-a petrecut la finalul maratonului cand o parte din alergatorii din frunte au luat un drum gresit, iar apoi cel ce a trecut primul adevarata linie de sosire a aflat ca de fapt altcineva a avut un timp mai bun si a iesit invingator trecand insa linia de final a altui concurs.

Concursul a avut loc dis de dimineata si din pacate nu am reusit sa ma trezesc si sa particip si eu ca specator la acest eveniment asa ca a trebuit sa ma informez de pe internet.

ps 2 – 27 martie

Pentru a apara localitatile amenintate de rachete lansate din Gaza, va fi pus in functiune sistemul anti racheta “Domul de fier” proiect in care s-ar fi investit 200 de milioane de Usd. Autoritatile sunt rezervate in privinta rezultatelor pe care le va avea acest sistem.

Asistentii sociali sunt in greva de mai bine de 3 saptamani iar greva continua desi guvernul a facut cateva propuneri de marire a veniturilor acestea fiind insa refuzate de grevisti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s