Hadasot in aprilie

Prima stire mai de seama a inceputului de luna priveste raportul Goldstone.

O mica readucere aminte.

Pe 27 decembrie 2008 incepe operatiunea Cast Lead menita sa puna capat atacurilor cu rachete asupra localitatilor din Israel atacate de organizatiile teroriste din fasia Gaza. Dupa faza atacurilor aeriene a urmat incepand cu 3 ianuarie 2009 operatiunea terestra.
Pe 18 ianuarie Israelul a anuntat incetarea focului iar pe 21 ianuarie s-a incheiat retragerea completa a trupelor.
13 morti israelieni si in jur de 1200 din tabara palestiniana.

Plecand de la numarul ridicat de victime din tabara palestiniana s-a constituit la nivelul ONU o comisie condusa de judecatorul sud african de origine evreiasca Goldstone care sa cerceteze situatia si sa prezinte un raport detaliat.

Referitor la Israel, rezultatul cercetărilor ar fi univoc, a declarat Goldstone la prezentarea raportului :

„În baza evidenţelor de care dispunem am ajuns la concluzia că există dovezi convingătoare în privinţa comiterii de către Israel, în cadrul operaţiunilor sale militare, a unor grave încălcări ale dreptului internaţional, atât ale dreptului internaţional umanitar cât şi ale prevederilor cu privire la drepturile omului. Forţele combatante israeliene au comis crime de război şi probabil chiar crime împotriva umanităţii”, a susţinut Goldstone textual.

Raportul ONU documentează crimele care, potrivit documentului, ar fi fost comise de forţele combatante israeliene în mare parte sistematic şi cu premeditare. Aceasta ar confirma rapoartele organizaţiilor israeliene şi internaţionale pentru drepturile omului precum B’Tselem, Amnesty International, Human Rights Watch şi medico international, precum şi controversatele declaraţii ale unor soldaţi israelieni publicate în aprilie de cotidianul din Tel Aviv „Haaretz“. Totodată, raportul Goldstone infirmă studiul guvernului israelian, în baza căruia forţele armate evreieşti au fost disculpate de orice vină.

Raportul ONU formulează un rezultat clar şi în privinţa Hamas. Crimelor acesteia îi sunt însă consacrate mult mai puţine pagini, deoarece s-ar fi soldat cu sensibil mai puţine victime şi ar fi provocat mai puţine distrugeri decât cele comise de armata israeliană. Dar evaluarea în special a atacurilor cu rachetă palestiniene asupra oraşelor şi satelor vreieşti este fără echivoc :

„Nu există nicio îndoială : rachetele au fost lansate în scopul de a ucide şi răni persoane civile precum şi de a distruge instituţii civile. Acestea sunt grave crime de război şi, posibil chiar crime împotriva umanităţii”, a declarat Goldstone.

Guvernul israelian a respins vehement atât misiunea Comisiei cât şi raportul acesteia, drept unilaterale şi profund viciate. În schimb, raportul a fost salutat de organizaţiile evreieşti pentru drepturile omului, care cer ca atât guvernul cât şi autorităţile judiciare israeliene să procedeze, în interval de şase luni, potrivit solicitărilor Comisiei Goldstone, la anchetarea penală a celor ce au ordonat sau executat infracţiunile incriminate de raport.

Revenind in zilele noastre…

Ce spune acum judecatorul Goldstone?

Ca daca ar fi stiut la momentul redactarii raportului ceea ce stie acum raportul ar fi fost complet diferit. El spune ca e evident ca tinta Hamas era uciderea civililor israelieni prin rachetele lansate catre localitatile din Israel, in timp ce victimele civile din Gaza au fost rezultatul unor incidente singulare nefiind o practica generalizata.

De asemenea Israelul nu a colaborat in ceea ce priveste oferirea de date privind raportul prin aceasta o mare parte a informatiilor au provenit din tabara Hamas.

Pentru cei foarte interesati de subiect aici e articolul publicat de Goldstone.

Una din principalele recomandari ale raportului a fost ca fiecare parte sa isi investigheze actiunile. In timp ce Israelul a urmat aceasta indrumare intr-o masura de apreciat Hamas-ul nu a facut absolut nimic in acest sens.

Ce spune acum Israelul?

Ca Natiunile Unite trebuie sa retracteze concluziile referitoare la Israel.

Realitatea e insa ca raportul a avut partea lui de celebritate la momentul publicarii acestiua. Inca din momentul initial al constiturii comisiei era clar care vor fi liniile care vor trasa rezultatele , iar aceastea au adus daune imense Israelului, creeand imaginea unei armate barbare care ucide civili voluntar si fara regrete.

Pe de alta parte desi raportul a avut o mediatizare generoasa, marturisirea lui Goldstone de acum cateva zile se bucura in Israel de o prezentare ampla insa in restul lumii nu beneficiaza decat de o atentie minora.

Advertisements

3 thoughts on “Hadasot in aprilie

 1. Stirile bune sunt destul de rare in presa israeliana asa ca …

  Actorul si activistul politic Juliano Mer-Khamis a fost asasinat in Jenin. Mer Khamis, fiu al unei mame evreice si al unui tata arab a avut o cariera de apreciat in cinematografie si teatru dedicandu-si ultimii ani proiectului unui teatru in tabara de refugiati din zona Jenin.
  Militanti palestinieni mascati l-au ucis chiar in fata Teatrului Libertatii intemeiat de Mer Khamis.
  In trecut teatrul fusese inta unor atacuri iar manifeste ce cereau moartea actorului au fost impartite in zona. teatrul prezenta spectacole ce intrau in contradictie cu codul moral islamic cum ar fi piesa Ferma Animalelor unde un actor interpreta un porc.

  In an interview with Ynet that year, Mer-Khamis said he feared for his life. “But what choice do I have? To run? I am not a fleeing man,” he said.

  “I am an elite force man, formerly of the paratroopers. The only two things I gained from Israeli culture are Shlonsky’s translations of Shakespeare and adequate field training. Now I need it.”

  However, the actor added, he was taking precautions. Of those behind the fliers he said, “It makes them crazy that a man who is half-Jewish is at the head of one of the most important projects in the Palestinian West Bank and it is just hypocritical racism.”

  “I have never been as Jewish as I am right now in Jenin. After all this work at the camp it would be extremely unfortunate to die of a Palestinian bullet,” he added in a moment of clairvoyance.

 2. O alta istorie ce tine prima pagina a ziarelor

  mai intai un citat din Romania Libera din 31 martie

  Un inginer palestinian, deţinut în Israel după ce a dispărut misterios în Ucraina, a fost răpit de agenţi ucraineni care au acţionat pentru Mossad, arată Der Spiegel.

  Inginerul palestinian Dirar Abu Sisi, director tehnic la centrala electrică din Fâşia Gaza, a dispărut în noaptea de 18/19 februarie într-un tren care mergea spre Kiev, unde urma să se întâlnească cu fratele său.

  Revenind in prezent Abu Sisi e intradevar in prezent in arest in Israel si a fost pus sub acuzare
  pentru apartenenta la o organizatie terorista, sute de tentative de asasinat si violari ale regimului armelor ajutand hamasul in a dezvolta rachete cu raza mai mare de actiune in ultimii 9 ani.

  Investigatiile au scos la iveala ca Abu Sisi si-a facut studiile la o academie militara tehnica ucraineana unde a lucrat cu un specialist in rachete Scud. Intre 2002 si 2008 Abu Sisi a fost comandant Hamas si a fost implicat in crearea de rachete mortale folosite de Hamas.

  Astfek cu ajutorul lui Abu Sisi raza de actiune a rachetelor acrescut de la 6 la 22 de km eforturile indreptandu-se catre 37-45 km

  Foarte interesant ce zice fratele lui Abu Sisi in prezent in Olanda

  “I understand that Israel would not embark on such a complex operation unless it had very important information about my brother, but I believe it is all a lie,” he said.

 3. Destul de multe noutati in ultimele zile asa ca …

  E pe cale sa porneasca o greva a doctorilor, o greva de avertisment a avut deja loc

  O racheta lansata din fasia Gaza a lovit un autobuz scolar in apropiere de kibutul Saad, Un adolescent de 16 ani a fost grav ranit. Atacul s-a produs la 5 km de granita pe un teren care facea posibila identificarea clara a obiectivului de catre atacator.

  In aceasi zi, adic joi o racheta indreptata catre Askelon a fost distrusa in aer cu ajutorul sistemului Iron Dome care a fost recent deplasat in zona pentru a contracara atacurile cu rachete din Gaza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s