Epopeea inchiriatului

Inchiriatul unui apartament in Israel, mai precis in jurul Tel Aviv-ului s-a dovedit a fi una din cele mai stresante istorii de care voi putea povesti vreodata.
De ce a fost asa stresant? In teorie nu pare. Si poate nici nu ar trebui sa fie.
Cred ca ce a facut cautarea sa fie stresanta a fost numarul prea mare de necunoscute.
Pornind de la care ar fi cartierele de preferat si intr-un buget decent, continuand cu dificultatea lecturarii anunturilor de pe internet (multumesc Google Maps si Google Translate pentru ajutor), trecand prin evidenta imposibilitate de a a inchiria de unul singur ceva decent si nevoia de a gasi si de a ma bizui pe cineva cu care sa impart apartamentul dar care sa respecte atat plata chiriei cat si a celorlalte obligatii de plata si in acelasi timp sa prezinte premisa unei convieturi placute, ajungand la faptul ca in Israel procesul de inchiriere are un caracter mult mai serios, neuitand ca ultima perioada a ulpanului a prins si o serie de sarbatori care au facut ca oferta sa fie mult mai redusa, oferta care la randul ei aparent suficienta cuprindea in fapt foarte putine apartamente decente, mobilate si in zone civilizate si tot asa si tot asa ca sa nu fac totusi o fraza exagerat de lunga, toate acestea au dus la un proces de cautare insotit de un stres deosebit.
Perioada de cazare la ulpan se termina pe data de 15 iunie, data la care in principiu toti din aceasta serie ar trebui sa paraseasca centrul de absorbtie.

Voi reveni sa updatez acest post insa in principiu duminica seara ar trebui sa se clarifice inchirierea unui apartament in Givataim iar pe 15 sau pe 16 iunie sa aiba loc si mutarea efectiva. Ca sa aflati ce se va intampla in fapt si mai multe despre ce s-a intamplat deja ….va trebui sa reveniti sa cititi continuarea acestui post.

Update 13 iunie 2011
Operatiunea de gasire a unei locuinte in jurul Tel Aviv-ului pare sa se fii incheiat cu succes. Rezultatul – inchirierea unui apartament de 3 camere in Givataim (salon si 2 dormitoare), inchiriat impreuna cu o colega de la ulpan.
Apartament spatios evident decomandat, etajul 1 din 3 nivele, mobilat si utilat.
Nu are terasa si evident nici lift.
Apartament gasit mai mult de intamplare cand impreuna cu o ruda care m-a ajutat in aceasta operatiune am trecut prin acel cartier si am vazut anuntul de inchiriere pe bloc.
Apartament asadar inchiriat si prin agent imobilar care solicita echivalentul unei chirii.
Cat e chiria? 3800 de secheli pe luna cheltuieli la care se adauga cheltuieli cu administrarea locuintei, gaz, lumina, apa si o taxa ce se plateste catre municipalitate dar la care olim hadasimii beneficiaza de o reducere semnificativa timp de un an.
Perioada de desfasurare a contractului deasemenea un an.
Spre deosebire de Romania, proprietarul e mult mai protejat aici iar respectarea contractului e mai stricta.
Instrumentul de plata folosit este cecul astefel incat de la inceput se dau un numar de 12 cecuri pentru fiecare luna si fiecare cu data lunii respective. In plus se mai da un cec pentru o suma mai mare care poate fi incasat de proprietar doar la final si doar daca chiriasii au cauzat daune semnificative locuintei.
In plus chiriasul trebuie sa aduca si un girant care sa semneze contractul si astfel sa fie solidar in toata desfasurarea contractului in caz ca chiriasul nu isi respecta indatoririle asumate.

La intalnirea de negociere a contractului nu au fost decat 9 persoane: cei doi chiriasi, garantii, agentul imobiliar si cu seful lui, proprietara si cu prietenul ei. Discutiile au decurs normal astfel incat pe data de 15 se va semna contractul care va incepe pe data de 16 iunie si va fi pe termen de un an.

Trebuie sa multumesc lui Ahi si Anda care au fost de un foarte mare ajutor in acest demers al cautarii unui apartament de inchiriat iar daca doriti sa le multumiti simbolic dati un click AICI si nu inchideti pagina timp de cateva minute. Nu are importanta da nu intelegeti despre ce e vorba.

Advertisements

3 thoughts on “Epopeea inchiriatului

  1. givataimul e foarte frumos si nici nu e prea departe de centrul Tel Avivului, oricum, dupa cate stiu eu (am fost acolo) sunt legaturi bune cu autobuzul. Iti urez succes. Eva

  2. בשעעה טובה וברגל ימיו
    Iata ca ai inceput sa devii VATIK.
    Sa fie cu noroc si sa ai numai succese,schimbi locul,schimbi norocul.
    Un BRAVOOOOOOOOOOO mare lui Anda si Ahi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s