Examenul de ulpan

A trecut si examenul de sfarsit de ulpan. Ca o mica aducere aminte la sfarsitul fiecarei luni in ultima joi se da testul de limba pentru cei ce fac ulpanul. Cei din clasele bet, gimel si dalet l-au dat la sfarsitul luni mai considerandu-se ca sunt destul de pregatiti. Cei din clasele alef au trebuit sa il dea la sfarsitul lunii iunie, probabil ideea din spatele acestei decizii fiind aceea ca or mai avea nevoie de cele 2- 3 saptamani de la terminarea ulpanului pentru a invata. nu stiu cat de corecta a fost aceasta logica pentru ca saptamanile de final de ulpan au fost destul de agitate cu gasirea unui domiciliu, mutarea, cautarea si eventual gasirea unui loc de munca asa ca cei prezenti joi la examenul de la Ierusalim (cred ca jumatate din cei ce chiar ar fi trebuit sa fie prezenti) recunosteau ca in timpul scurs de la terminarea ulpanului au reusit sa uite mai mult decat au reusit sa invete astfel, iar majoritatea evident ca nu au avut prilejul de a isi si exersa ebraica.
Examenul a fost compus din 2 parti fiecare de aproximativ 75 de minute cu o pauza intre de 15 minute. Prima parte a constat in 3 texte de dificultati diferite, un text despre un om de stat, Arie Eliav pe numele lui, apoi un text despre Yehudit Deutsch, o sportiva din Austria si un ultim text mai greu despre faptul ca oglinzile din salile de sport pot avea o influenta negativa asupra incepatorilor ce merg acolo.
Textele erau insotite de o serie de intrebari din a caror raspunsuri ce ce au gandit acest examen ar zice ca isi pot da seama de nivelul de cunoastere al limbii ebraice. Nu e chiar asa….chiar daca cineva nu intelege textele se poate ghida dupa cuvintele din intrebari pentru a isi da seama care sunt raspunsurile.
Partea a doua a fost mai serioasa cu multa gramatica, verbe, trecut, prezent, viitor, prepozitii. Au fost subiecte, zic eu, destul de dificile fata de testele cu care ne obisnuisem la ulpan. O ultima parte a constat in redactarea a doua compuneri, prima se referea la o scrisoarea de plangere privind achizitionarea unei ciocolate incomestibile (amuzant e ca o colega nu a inteles exact despre ce e vorba si a scris in scrisoare ca a mancat ciocolata) iar a doua presupunea a alege o tema de eseu din 4 posibile subiecte. Subiectul favorit ales de toata lumea a fost legat de tema “Cum ne simtim in Israel si ce planuri de viitor avem”.
A fost un moment placut revederea cu fostii colegi, a venit si directoarea ulpanului ca sa preintampine eventualele probleme birocratice (si sigur ca au fost).
Peste o luna suntem invitati la ulpan sa ne luam hartia ce ne atesta trecerea cu succes a acestui examen.
Care a fost rostul examenului? Ni se zice ca daca vom ajunge sa lucram vreoadata in vreo institutie bugetara atunci faptul ca am facut acest curs de 500 de ore (din nou teoretic, au fost de fapt vreo 400),va conta un pic la salariul pe care il vom primi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s