Nesimţirea în Israel

Există aici un tip de nesimţire de bază, lipsă de sensibilitate este cea mai apropiata definiţie existentă.
Se manifesta în multe ipostaze.

În autobuz rare sunt cazurile cănd cineva care stă în picioare binevoieşte a îşi da jos rucsacul voluminos pentru a face loc astfel încăt în spaţiul de lăngă uşa autobuzului se stă ca sardelele iar uneori rămăm oameni în staţie care nu apucă să intre

Uneori şoferii nici nu mai opresc în staţie dacă văd că nu mai e loc de urcat deşi ar fi loc dacă cei din mijloc ar binevoi să se mai îngramădească puţin iar cei cu rucsacele ar binevoi să şi le dea jos. Alteori şoferii fac eforturi vocale să determine lumea să se mai îngramadească puţin – vorbim de cazuri în care cei din mijloc stau cu spaţii generoase intre ei iar in faţă 10 oameni stau pe un locşor de 2 metri pătraţi.

Nu mai vorbesc de modul cum conduc şoferii de autobuz şi de modul cum iau curbele, pentru cele 5 secunde cu care ajung mai devreme la semafor călătorii au şansa de a îşi putea testa capacitatea de a se balansa între forţa centrifugă şi cea centripetă.

Un exemplu haios de nesimtire tipică la mine la servici la întrarea în clădire – cănd se intră în lift dacă primul ce intră în lift apasă etajul unde vrea să urce, liftul se închide şi porneşte, lăsăndu-i pe cei ce ar fi vrut şi ei să folosească liftul în postura de a alege scările, să aştepte să revină liftul şi să fie mai pe fază sau soluţia curajoasă de a intra în lift nu înainte de a fi facut puţin sandwich de uşile liftului (care apoi se vor deschide, dar nu înainte de a face un masaj serios curajosului).
Evident poate că cel ce intră nu ştie efectul apăsării grabnice a butonului dar vorbim de oameni care folosesc zi de zi acelaţi lift, cât de neatent să fii să nu îţi dai seama….

La servici unii dau drumu la un gen de muzică ce seamană cu sunetul unui fierăstrău manual cu care se încearcă tăierea unui gard metalic şi apoi pleacă de la birou, lăsăndu-le colegilor bucuria de a asculta suavele acorduri. Nu mai pomenesc de lupta eternă de a seta aerul condiţionat pe temperatura de congelare, fără importanţă dacă sunt 30 sau 10 grade afară (cel puţin cel ce doreşte congelarea stă în birou, la federaţie am văzut un caz unde tănărul ce dorea să fie temeperatura polară lăsa aerul deschis dar el nu era în birou).

Un alt aspect interesant, tot de la actualul meu servici – o doamnă de servici vine dupa amiaza să facă curăţenie în întreg biroul. Pănă în acel moment oamenii mănăncă si lasă farfuriile în chiuvetă. Unii sunt atăt de comozi încât nu au înţelepciunea de a arunca la coş ce mai rămăsese în farfurie aşa că evident scurgerea se înfundă. Din nou evident că nimeni nu se aventurează în dificila operaţie de a desfunda scurgerea şi lasă această întreprindere dificila specialistei care va veni peste căteva ore.

Ce să mai zic de cultura cozii – mai mereu unde e o coadă e şi cineva care cu dezinvoltură se bagă în faţă. Am asistat o dată la o scena unde la o coadă de urcat în autobuzul de la Tel Aviv la Ierusalim unde stateau vreo 50 de oameni la coadă, 2 tineri s-au dus pur şi simplu direct la uşa autobuzului.

Toate aceste cazuri şi câte or mai fi în plus sunt însă contrabalansate (nu complet dar suficient) de reacţia unora din jur (nu a tuturor dar mai mereu cineva începe polemica cu eroii nesimţirii de mai sus) aşa că în general şi pe ansamblu nesimţirea nu provoacă daune reale celorlalţi.

Ps Poate ca nesimţirea există şi în România de o manieră similară. Ceea ce face cred diferenţa majoră e că nesimiţirea de aici vine de la o centrare excesivă în jurul propiilor nevoi combinată cu un tupeu aparte, iar în România e din păcate din start îndreptată în a produce un disconfort celor din jur prin afirmarea unor obiceiuri necuvenite.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s