Armistitiu si liniste

Ieri seara 21 noiembrie 2012 s-a anuntat incetarea focului intre Israel si organizatiile teroriste din Fasia Gaza. Israelul a incetat la ora 9 seara orice actiune militara in timp ce din Gaza au mai sosit vreo 15 rachete dar apoi au oprit si ei lansarea de rachete.
Nu e clar in ce conditii s-a ajuns la incetarea focului, pe de o parte dupa 1500 de tinte teroriste atacate, Israelul nu mai avea decat optiunea a declansa o operatiune terestra sau de a se opri. Hamasul e evident extenuat si doborat dupa aceasta actiune. Majoritatea resurselor sale au fost distruse.
Exista temerea ca teroristii din gaza nu vor respecta incetarea focului si chiar daca nu vor mai trimite sute de rachete pe zi e sufiecient si o racheta pe zi pentru a afecta viata locuitorilor din sudul Israelului si nu numai.
La ora 10 s-a anuntat alarma de racheta in zona Askelon, nu una singura dar mai apoi s-a anuntat ca rachetele au cazut tot pe teritoriul Gazei. Dat fiind faptul ca ei au decretat azi 22 Noiembrie 2012 drept zi de sarbatoare nationala, poate e modul cum sarbatoresc ei. Inflacarat !
Sutele de rachete lansate catre Israel au produs in total 5 morti (alaturi evident multe pagube materiale si raniti). Sistemul de interceptare a rachetelor a salvat sute de vieti, sute de rachete fiind interceptate. 1000 de rachete au fost lansate din Gaza timp de o saptamana catre Israel cateva chiar catre Tel Aviv si Ierusalim.
La ora de ulpan de luni seara primul lucru care ni s-a zis e ce sa facem in caz de alarma. In esenta putea sa ne zica sa ne rugam pentru ca fiind o cladire veche cu multe sali si multi oameni in ea, planul era ca fiecare in clasa unde e, se duce langa perete si incearca sa isi protejeze fatza cu mana. Un plan datator de speranta 🙂
o alta istorie interesanta care circula e ca Hamasul suna cetatemii israelieni. Exista povestea convorbirilor cu 111 sau 000 care suna, si legenda zice ca e Hamasul care suna si vrea sa afle coordonatele GPS ale respondentului pentru a trimite o racheta. Nici nu incep sa comentez cat de absurd suna insa profesoara de la ulapn ne-a zisca secretara a sunat la numarul de la Frontul de aparare cerand lamuriri si i s-a zis ca daca primeste o asemenea convorbire sa nu raspunda.
Ieri 21 Noiembrie a fost si un atentat cu bomba in Tel Aviv. Unul foarte bizar, teroristul nu a fost sinucigas, a aruncat bomba in autobuz, in jur de 20 de raniti, cativa serios dar nici un mort. O operatiune ulterioara al carei rezultat e ca nu a fost prins teroristul. Se vorbea de un complice si de tot felu de minuni, ca ar fi fost prins in Ramat Gan cu o centura de expozibili dar acestea au ramas doar zvonuri neconfirmate.
Asta seara s-a anuntat ca teroristul a fost prins, insa informatia nu a fost cenzurata pana la prinderea intregului grup terorist ce a stat in spatele acestui atentat.

Asadar conflictul s-a incheiat pentru moment. Speram ca de acum incolo multa vreme nici o racheta nu va mai tulbura viata nici unui cetatean israelian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s